Vodič za ishranu majčinim mlekom

Sa složenim ugljenim hidratima, proteinima, mastima, vitaminima, mineralima i antitelima, majčino mleko sadrži savršenu kombinaciju hranljivih materija za bebu.

Zašto je majčino mleko najbolje

Majčino mleko je jedina hrana dizajnirana posebno za  bebu i sadrži sve što je potrebno bebi u prvih 6 meseci života. Majčino mleko:

  • je složena supstanca, koja se istražuje dugi niz godina
  • sadrži savršenu kombinaciju ugljenih hidrata, masti, proteina, vitamina, minerala i drugih supstanci potrebnih za pravilan razvoj bebe
  • je puno antitela koja pomažu u borbi protiv infekcija
  • je jedinstveno za svaku mamu i ima nutritivni sadržaj u potpunosti prilagođen njenoj bebi

Majčino mleko i imunitet

Kolostrum, mleko žućkaste boje koje vaše telo proizvodi nakon porođaja, puno je antitela koja se bore protiv infekcije. Izuzetno je koncentrovan, tako da je vašoj bebi potrebna samo mala količina pri svakom podoju/hranjenju.

Prvi podoj/hranjenje bogat kalorijama prekriva sluznicu creva vaše bebe kako bi ih zaštitila od mikroba i smanjila rizik od kasnijeg razvoja alergija.

Kako dođete u kontakt sa novim infekcijama, majčino mleko će sadržati nova antitela koja će zauzvrat vašoj bebi dati imunitet.

Šta se nalazi u majčinom mleku?

beba i majka

Majčino mleko se prirodno sastoji od:

  • proteini surutke i kazeina
  • ugljeni hidrat u obliku laktoze
  • masti uključujući dugolančane polinezasićene masne kiseline (LCP)
  • vitamini i minerali

Ključne komponente majčinog mleka kao što su LCP, nukleotidi i oligosaharidi igraju važnu ulogu u prvih nekoliko meseci života vaše bebe, doprinoseći njenom opštem blagostanju i pravilnom razvoju.

LCPs

LCP-ovi su važni za razvoj mozga vaše bebe. Dva posebno važna LCP – AA i DHA – nalaze se u majčinom mleku. Konzumiranje više LCP tokom trudnoće i dojenja može biti korisno za fizički i kognitivni (razvoj oka i mozga) razvoj vaše bebe.

Glavni izvori LCP-a su masna riba, jaja i meso . Masna riba poput skuše, sardine, tunjevine i lososa su bogati izvori AA i DHA.

LCP u nešto manjoj količini se nalazi u zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, biljnom ulju i semenkama.

Antitela

Majčino mleko sadrži ogromnu količinu antitela koja pomažu u održavanju imunološkog sistema bebe.

Promenljiv sadržaj masti

Količina masti u majčinom mleku varira tokom svakog podoja, a zavisi od vrste hrane koju je dojilja konzumirala tokom dana (24 sata). Ova varijacija u masti može se otkriti kroz konzistenciju i izgled majčinog mleka.

Nukleotidi

Majčino mleko je bogato nukleotidima. Istraživanja su pokazala da nukleotidi podržavaju aktivnost određenih ćelija u imunološkom sistemu, pomažući u zaštiti tela od infekcije.

Oligosaharidi

Oligosaharidi koji se nalaze u majčinom mleku pomažu u održavanju bebine zdrave crevne flore povećanjem nivoa prijateljskih bakterija i smanjenjem nivoa potencijalno štetnih bakterija. Oligosaharidi koji se nalaze u majčinom mleku podržavaju varenje i imuni sistem bebe.

1. Jensen RG. Handbook of milk composition. London Academic Press 1995.

2. European Food Safety Authority Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. Scientific opinion: DHA and ARA and visual development. EFSA Journal 2009;941:1-14.

3. Beauchamp G and Mennella J. Flavor Perception in Human Infants: Development and Functional Significance. Digestion. Mar 2011; 83(Suppl 1): 1–6.

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x