Expressing and storing breastmilk

Izmuzavanje i čuvanje mleka

​Kako izmusti mleko iz dojke
Ukoliko se vraćate na posao ili morate da budete odvojeni od bebe duži vremenski period, iako niste u mogućnosti da je dojite, Vaša beba i dalje može da uživa sve prednosti koje joj pruža Vaše mleko, tako što ćete se prethodno izmusti. Na ovaj način Vaš partner ili ostali članovi porodice takođe imaju priliku da učestvuju u hranjenju bebe.
 
Ukoliko ste i ranije pokušavali da se izmuzete, a niste uspevali da izmuzete dovoljno mleka, to ne mora da znači da ga nemate dovoljno. Osećaj dok ispumpavate mleko ili se muzete ručno dosta se razlikuje od osećaja kada Vaša beba sisa, pa je potrebno malo prakse dok ne ovladate ovom veštinom. Možete koristiti sledeće načine kako biste što lakše i uspešnije izmuzli mleko: ručno izmuzavanje, izmuzavanje ručnom ili električnom pumpicom za izmuzavanje.
 
Najbolje je da se ne izmuzavate dok se dobro ne uspostavi zaliha mleka (4-6 nedelja), jer davanje flašice bebi u prvim danima života može da je zbuni.
 
Kada izmuzavati mleko
U principu, možete početi sa izmuzavanjem kada se uspostavi dovoljna zaliha mleka. Međutim, ukoliko ne možete da dojite bebu zato što je ona prevremeno rođena ili bolesna, onda se izmuzavajte 8-10 puta dnevno tokom 10-15 minuta, produžavajući taj period izmuzavanja kako nadolazi mleko.
 
Ukoliko  je uspostavljena rutina dojenja,onda je najbolje da izmuzavate mleko ujutru, nakon prvog podoja bebe, jer su tada grudi obično punije. Uveče se proizvodi manje mleka.
 
Čuvanje mleka
S obzirom na to da Vam je trebalo vreme da se izmuzete,  dajemo Vam nekoliko saveta o čuvanju izmuzenog mleka, kako biste bili sigurni da je jedina hrana Vaše bebe bezbedna za nju:
• Operite ruke kako biste sprečili zagađivanje mleka bakterijama.
• Čuvajte izmuženo mleko u bočicama od 60 do 120 ml, kako ne biste morali da ga bacate.
• Izmuženo mleko koje se čuva u zatvorenoj bočici bezbedno je da stoji na sobnoj temperaturi do 8 sati.
• Izmuženo mleko može da stoji u frižideru od 3 do 5 dana. Izmuženo mleko može da stoji u zamrzivaču  frižidera do 3 meseca, dok u zamrzivaču-sanduku može stajati do 5 meseci (proverite specifikaciju na Vašem zamrzivaču).
• Označite datum i vreme na flašici sa mlekom.
• Kada se mleko otkravi, imate 24 sata da ga iskoristite.
• Kada otkravite mleko, treba odmah da ga iskoristite, a u suprotnom ga bacite – mleko se ne sme opet zamrzavati, pa je zbog toga bitno da ga zamrzavate u malim količinama.
Kako podgrejati mleko
Najbolji način podgrevanja mleka jeste da flašicu sa mlekom stavite u šerpu sa toplom vodom i držite je oko 15 minuta. Kada flašica postane topla, protresite je kako biste bili sigurni da je temperatura izjednačena. Idealna temperatura mleka za bebu jeste sobna.
 
Ne preporučuje se da se mleko zagreva u mikrotalasnoj pećnici, jer na taj način mleko može da izgubi neke od korisnih sastojaka.
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati