Why-breastmilk-is-best

Zašto je majčino mleko najbolje

​Zašto je majčino mleko najbolje?
Majčino mleko je jedina hrana koja je stvorena specijalno za bebe i sadrži sve što im je potrebno. Ono se sastoji od kompleksnog seta jedinjenja koja su naučnici godinama proučavali. Sadrži savršenu kombinaciju ugljenih hidrata, masti, proteina, vitamina, minerala i ostalih supstanci neophodnih za pravilan razvoj Vaše bebe, mada ima još toga da se istraži. Majčino mleko je puno antitela koja podižu imuni sistem Vaše bebe, kako bi ona mogla da se izbori sa infekcijama koje ste Vi u prošlosti imali. Ono je jedinstveno kod svake mame i specijalno je prilagođeno njenoj bebi.
 
Prvo mleko
Kolostrum, mleko žućkaste boje koje Vaše telo proizvede na porođaju, puno je antitela koje se bore protiv mikroorganizama. Veoma je koncentrovano, tako da je Vašoj bebi prilikom podoja, koji mogu biti česti, dovoljna samo mala količina. Ova antitela i kalorije koje sadrži mleko tokom prvih nekoliko podoja oblažu creva Vaše bebe i na taj način je štite od mikroorganizama, smanjujući rizik od alergija kasnije u životu.
 
Kako budete nastavljali da dojite, Vaše mleko će i dalje sadržati antitela, a kako budete dolazili u kontakt sa novim infekcijama, imaćete nova antitela u mleku, čime će Vaša beba automatski postajati imuna na njih. S obzirom na to da će se ukus Vašeg mleka menjati u zavisnosti od toga šta jedete, kada budete prestali da dojite Vašu bebu, veća je verovatnoća da će se ona lakše navići na široki spektar ukusa.
 
Šta je majčino mleko?
Majčino mleko sadrži belančevine iz surutke i kazein, ugljene hidrate u obliku laktoze, masti, uključujući  LCP, vitamine i minerale. Tokom našeg dugogodišnjeg proučavanja majčinog mleka, otkrili smo dosta o koristi koje pružaju ključni hranljivi sastojci iz njega, kao što su LCP, nukleotidi i probiotski oligosaharidi, koji skupa igraju veoma važnu ulogu u prvim mesecima života Vaše bebe, doprinoseći njenom zdravlju i pravilnom razvoju:
LCP (Polinezasićene masne kiseline dugog lanca) – Bitne su za razvoj mozga Vaše bebe. U majčinom mleku se nalaze dve naročito važne masne kiseline (AA i DHA). Konzumiranje više polinezasićenih masnih kiselina tokom trudnoće i kasnije, tokom dojenja, od velikog je značaja za razvoj Vaše bebe. Najbolji način da u Vašu ishranu uključite LCP jeste da jedete ribu, jaja i meso. Polinezasićene masne kiseline se takođe mogu napraviti u telu od esencijalnih masnih kiselina koje se nalaze u zelenom lisnatom povrću, orašastom voću, biljnom ulju i semenju.
Antitela – Vaše mleko sadrži ogromnu količinu antitela koja doprinose jačanju bebinog imunog sistema.
Variranje masti – Količina masti varira prilikom svakog podoja, kao i između podoja tokom dana. Ovo se može uočiti po gustini Vašeg mleka. Kako se količina masti povećava, ono od vodenastog postaje gušće i kremastije.
Nukleotidi predstavljaju gradivni materijal za sve ćelije u organizmu, uključujući i imuni sistem. Oni pospešuju aktivnost određenih ćelija unutar imunog sistema, koje na taj način štite telo od infekcije.
Probiotski oligosaharidi (prebiotici) – Povećavanjem količine dobrih bakterija i smanjivanjem količine onih štetnih, pomažu u održavanju zdrave crevne flore. Svakodnevno unošenje prebiotika iz Vašeg mleka pomaže varenju i jačanju imunog sistema Vaše bebe.
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati