Benefits-of-breastfeeding

Prednosti dojenja

Prednosti dojenja bebe
Prednost koju dojenje donosi je velika, kako za majku, tako i za bebu, i veoma je teško dostići je hranjenjem na flašicu. Značaj hranljivih sastojaka koje beba dobija prilikom sisanja je veći nego unošenjem bilo koje druge hrane, a podrška imunom sistemu koju Vaša beba dobija iz mleka bitna je za njeno zdravlje i sreću.
 
Hranljivi sastojci iz majčinog mleka
Dojenje od prvog dana bebi obezbeđuje sve hranljive sastojke koji su joj potrebni. Pored toga što majčino mleko sadrži gvožđe, kalcijum i fosfor u takvom obliku da su lako svarljivi, ono takođe sadrži visoke koncentracije zdravih masti. Vašoj bebi su konstantno potrebne LCP (polinezasićene masne kiseline dugog lanca), koje dobijaju iz Vašeg mleka od prvog dana, jer su one izuzetno značajne za razvoj mozga, očiju i nervnog sistema, koji se razvijaju velikom brzinom.
 
Značaj dojenja za zdravlje
Majčino mleko jača bebin imuni sistem. Ono sadrži kombinaciju zaštitnih faktora, kao što su antitela i prebiotici (nesvarljivi oligosaharidi), štiteći tako telo Vaše bebe od bolesti. Majčino mleko takođe može biti dobro za sprečavanje pojave astme u detinjstvu. Prebiotici koji se prirodno nalaze u majčinom mleku predstavljaju posebnu vrstu hranljivih sastojaka, koji doprinose rastu dobrih bakterija u sistemu za varenje. Zdrav nivo ovih dobrih bakterija pomaže u borbi protiv onih loših, i tako potpomaže prirodne odbrane organizma iznutra. One takođe doprinose zdravom varenju i čine stolicu Vaše bebe mekšom i lakšom za izbacivanje.
 
Dojenje pomaže povezivanju
Držanje Vaše bebe u naručju dok je dojite je način na koji je priroda obezbedila ostvarivanje kontakta kože na kožu, kao i interakciju između majke i bebe (pričanje bebi, kontakt očima i ljuljuškanje). Ova bliskost pruža bebi utehu i toplinu, a istovremeno stimuliše njeno čulo dodira, vida, mirisa, sluha i ukusa.
 
Prednosti dojenja za majku
Dojenje stimuliše lučenje hormona oksitocina koji ima pozitivan efekat na Vaše emocije; on je zaslužan za osećaj opuštenosti i zadovoljstva dok dojite bebu i na taj način dojenje predstavlja lepo iskustvo i za Vas i za Vašu bebu.
 
Dojenje takođe predstavlja prirodan, zdrav način da se oslobodite nekih zaliha masti koje ste stekli u trudnoći. Istraživanja su pokazala da majke koje doje imaju veće šanse da brže povrate težinu koju su imale pre nego što su ostale trudne, kao i da će im biti lakše da je održe.
 
Pored toga što dojenje dovodi do smanjenja stresa, smatra se i da pospešuje metabolizam i smanjuje rizik od osteoporoze, raka dojke i jajnika. Ono takođe odlaže menstruaciju, što znači da nivo gvožđa u Vašem organizmu neće biti nizak, a i manji su izgledi da ćete ostati u drugom stanju dok dojite (iako ovo nije uspešna zaštita od začeća).
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati