Common-breastfeeding-problems

Uobičajeni problemi vezani za dojenje

​Problemi pri dojenju mogu da se prevaziđu
Može biti dosta nezgodno ovladati dojenjem, ali svi stručnjaci se slažu da je korist koju donosi dojenje vredna neodustajanja. Ne samo da dojenje pruža Vašoj bebi imunitet, kao i sve neophodne hranljive sastojke i energiju, već pomaže i Vama da vratite liniju koju ste imali pre trudnoće. Jednom kada ovladate tehnikom dojenja, ono je često i najzgodnija opcija, s obzirom na to da Vam ne trebaju flašice i oprema. U početku dojenje može biti neprijatno, ali ne bi trebalo da prouzrokuje bespotreban bol, tako da, ukoliko imate problem da ovladate tehnikom dojenja, obratite se Vašem lekaru ili patronažnoj sestri. Ima mnogo podrške za mame kojima dojenje teško pada.

Bolne bradavice
Bradavice koje su bolne zbog dojenja uglavnom su takve zato što Vaša beba ne uzima pravilno bradavicu ili nije u dobrom položaju. Pobrinite se da usta Vaše bebe budu širom otvorena i da on ili ona uzima što veći deo dojke, a ne samo vrh bradavice. Takođe možete probati da ležite dok dojite ili da eksperimentišete sa različitim položajima.
 
Kandidijaza
Ukoliko primetite bele tragove na grudima, kao i osetljivost, ili ako su usta Vaše bebe osetljiva i ima belih tačkica, moguće je da Vi i Vaša beba imate kandidijazu. Ovo je česta infekcija koja se lako leči, pa Vam predlažemo da odete kod lekara kako bi Vam prepisao odgovarajuću terapiju.
 
Otečenost dojki
Često se dešava da nekoliko dana nakon porođaja grudi postanu otečene. Ovo se dešava zato što Vaše grudi proizvode puno mleka, kao i zbog pojačanog protoka krvi kroz dojke. Kako bi Vašoj bebi bilo lakše da uzme dojku, možete da izmuzete malu količinu mleka i da time omekšate areolu (tamna koža oko Vaše bradavice). Topla kupka ili tuširanje toplom vodom pre dojenja može pospešiti protok mleka, a masaža dojke iz koje dojite može olakšati zategnutost koju osećate u njoj. Stavljanje pakovanja zamrznute hrane ili rashlađeno lišće kupusa takođe mogu da ublaže neprijatan osećaj u dojkama.
 
Curenje mleka iz dojke
Kada su Vaše dojke pune mleka, nije neuobičajeno da ono curi iz njih. Ovo se takođe može desiti neočekivano kada se javi refleks ispuštanja mleka, čiji je okidač bebin plač, bilo da je to plač Vaše ili tuđe bebe. Ovaj refleks se najčešće javlja prvih nekoliko nedelja dojenja, dok se Vaše telo prilagođava rasporedu hranjenja Vaše bebe. Ispuštanje mleka se može smanjiti čestim dojenjem i dojenjem kada Vaše dojke nisu skroz pune, a kada se uspostavi rutina dojenja, curenje će se znatno smanjiti. Jastučići koji se nalaze u brushalteru za dojilje su napravljeni tako da upijaju mleko koje procuri, a dostupni su grudnjaci na kojima možete da zamenite jastučiće, kao i oni sa jastučićima koji se peru i postaju mekši nakon svakog novog pranja.
 
Mastitis
Mastitis je infekcija ili upala dojke. Pored crvene, bolne dojke, simptomi mogu biti slični simptomima gripa (malaksalost i povišena temperatura). Upaljena dojka je otečena i osetljiva. Najbolja terapija za mastitis je dosta odmaranja i stavljanje tople obloge na dojku kako bi se smanjila otečenost. Trebalo bi da nastavite da dojite Vašu bebu iz upaljene dojke, kako bi ona bila prazna. Ukoliko u narednih nekoliko sati ne primetite nikakvo poboljšanje, nemojte odlagati odlazak kod lekara, koji će Vam prepisati antibiotike.
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati