How to breastfeed

Kako da dojite

Saveti za dojenje
Opšte je prihvaćena činjenica da je majčino mleko najbolje za bebu. Međutim, sam čin dojenja ne dolazi uvek prirodno, kako se neke mame nadaju. Dojenje nije nešto što ćete Vi i Vaša beba instinktivno znati da radite. Nemojte biti razočarani ako Vam u početku bude teško. Uz odgovarajuću tehniku i malo vežbe, dojenje će Vam postajati sve lakše.
 
Mogu da Vam pomognu sledeći saveti za dojenje:
  • Udobno se smestite u stolicu sa naslonom.
  • Držite bebu uz sebe, tako da njeno lice bude okrenuto ka Vašem telu i potrudite se da njena glava, ramena i telo budu u ravnoj liniji.
  • Približite bebin nos Vašoj bradavici, a zatim joj je blago prislonite ustima.
  • Kada usta Vaše bebe budu otvorena, približite bebu bradavici (ne obrnuto).
  • Ako je Vaša beba dobro uzela bradavicu, njena donja usna bi trebalo da bude izbačena, a jedini vidljivi deo Vaše areole (tamna koža oko bradavice) bi trebalo da bude iznad bebine gornje usne.
  • Slušajte bebu kako guta – to je znak da uzima mleko.
  • Ako Vaša beba postavi ručice tako da je sprečavaju da sisa, pokušajte da je umotate, tako da joj ruke budu sa strane.
Prirodno je da beba s vremena na vreme pravi pauze. Bolovi pri dojenju se mogu javiti ako beba nije pravilno uzela bradavicu. Ukoliko se osećate neprijatno dok dojite, pokušajte da promenite pozu. Stavite prst između bradavice i bebinih usta i nežno ih odvojite od bradavice, a zatim pokušajte da postavite bebu pod drugim uglom.
 
Koliko često i koliko dugo treba dojiti
Vaša beba će Vam jasno staviti do znanja kada je gladna. Nekada će to biti veoma često i tokom dana i noći, dok će drugim danima biti manje često. Po nekom opštem pravilu, većina beba jede najmanje 8 puta dnevno – neke traže mleko i do 15 puta. Dojite bebu onoliko dugo koliko ona želi da sisa, pri čemu treba da ispraznite jednu dojku pre nego što pređete na drugu. Potrudite se da počnete dojenje iz dojke koja je suprotna onoj kojom ste završili prethodno dojenje, kako bi beba jednako sisala iz obe dojke. Postoje brushalteri za dojilje koji su napravljeni tako da sa prednje strane imaju korpice koje se otvaraju i na bretelama dugme koje, kada pritisnete, pokazuje iz koje dojke treba da dojite.
 
Dobijanje na težini Vaše bebe je dobar pokazatelj da li ona dobija dovoljno mleka. Ostali znaci da je beba zdrava su mokre pelene i odgovarajuća boja kože koja se vraća nakon što je uštinete, što pokazuje da je Vaša beba hidrirana.
 
Može proći neko vreme dok se Vi i Vaša beba ne naviknete na dojenje, ali ukoliko smatrate da Vaša beba nije sita nakon podoja, potražite savet lekara ili patronažne sestre.
​​
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati