Beba stara 4 meseca: Saveti za razvoj & ishranu

Reci to ponovo

Sedenje, gledanje i kotrljanje sa 4 meseca

Vaša inteligentna četvoromesečna beba sada može da uči iz stvari koje vi radite. Razgovor, pevanje i čitanje naglas mogu da joj pomognu da prepozna zvukove, dok njena novootkrivena sposobnost prevrtanja i sedenja dopunjuje njenu sve veću nezavisnost. Ova dodatna aktivnost može da dovede do većeg apetita, ali odvikavanje od majčinog mleka se ne preporučuje do šest meseci, a sigurno ne pre sedamnaest nedelja.

parenting icon circle

Svetlije budućnosti počinju ovde

Saznajte više o razvoju dojenčadi kako biste pomogli oblikovanje budućnosti svoje bebe

Šta se dešava u ovom mesecu?

Vaša 4-mesečna beba se dramatično razvija, a primetićete još mnogo toga u naredna dva meseca. Sada je u stanju da uči od vas, slušanje vašeg glasa i posmatranje kako nešto radite je važno kao i uvek kako bi se poboljšao razvoj njenih veština.

Čime hraniti bebu staru 4 meseca

Iako ćete možda doći u iskušenje da zadovoljite njenu povećanu glad prvim ukusom kašice, vredi podsetiti da Ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuju dojenje kao jedini izvor ishrane do navršenih šest meseci života1. Međutim, ako se pre toga odlučite za uvođenje čvrste hrane, svakako sačekajte dok beba ne napuni sedamnaest nedelja.

Otkrivanje njenog glasa

Svaki roditelj žudi da čuje prve reči svoje bebe. Kako vaša beba od 4 meseca počinje da eksperimentiše sa zvukovima koje lako može da ispusti na usnama, možete dobro da je čujete kako izgovara „mama“ i „tata“.

Bebe kombinuju zvukove i govor tela kako biste razumeli šta govore.

Ovo eksperimentisanje često dolazi u trenutku kada počinje manje da plače i više ‘razgovara’, koristeći govor tela koji joj pomaže da komunicira2. Ovo će se poboljšati tokom narednih meseci, kako uči kako da menja zvukove koje proizvodi menjanjem oblika jezika i usta2.

Razvoj vida kod vaše bebe

Sa 4 meseca, počinje da se razvija dubina percepcije vaše bebe. Do sada će imati problema sa lociranjem tačnog položaja, veličine i oblika predmeta oko sebe. Ali, ovo će se sve promeniti kada savlada veštinu binokularnog vida – sposobnost istovremenog korišćenja oba oka – što će joj omogućiti da tačno prati objekte i ljude u pokretu2. Kako se ova veština razvija, moći ćete da vidite znake da vaša beba poboljšava koordinaciju ruku i oka.

Vaša beba sada može da vidi sve do prstiju na nogama i sposobna je da se bolje fokusira.

Njen poboljšan vid joj pomaže da svet oko nje deluje privlačnije. A, kada počne posezati za stvarima u blizini, možda ćete želeti da zavežete svoju kosu i stavite naočare (ukoliko ih nosite) van domašaja.

Jasno se vidi značaj LCP

Kada su u pitanju prehrambene potrebe vaše četvoromesečne bebe, posebno su važna dva LCP – AA (Omega 6) i DHA (Omega 3), koji se prirodno nalaze u majčinom mleku – da bi se osigurao kontinuirani razvoj bebinog mozga, očiju i nervnog sistema. Uključivanje lososa, tunjevine, sardina, skuše i druge hrane bogate LCP u ishranu tokom dojenja može pomoći u podsticanju razvoja vida i mozga vaše bebe kao i veština kretanja.

Načini za stimulisanje govora i vida vaše bebe

Iako vas možda ne razume, razgovor, čitanje i pevanje vašoj bebi joj pomaže u obradi zvukova koje će na kraju naučiti da kopira. Slično tome, igre poput igre zajedničkog gledanja mogu da pomognu u poboljšanju njene sposobnosti praćenja predmeta očima2. Da biste igrali, jednostavno privucite pažnju bebe od 4 meseca, a zatim nagnite glavu i sačekajte da vas kopira. Zatim rotirajte svoje telo i gledajte kako ona okreće glavu kako biste joj ostali na vidiku.

  1. SZO. Dojenje [Online]. Dostupno na: www.who.int/topics/breastfeeding/en/[Dostupno od aprila 2014]
  2. Roditeljstvo. Mesečni vodič za bebine prekretnice [Online].

Poslednji put pregledano: 13. avgusta 2014

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x