Why-is-weaning-important

Zašto je prestanak dojenja bitan za razvoj čula ukusa

​Prestanak dojenja je od suštinskog značaja za rast bebe
Nakon hranjenja bebe isključivo Vašim mlekom ili kombinacijom Vašeg mleka i mlečne formule tokom 26 nedelja, možete početi postepeno da prelazite na ishranu koja pored mleka (majčinog ili mlečne formule) uključuje i čvrstu hranu. Vaše mleko i/ili mlečna formula će nastaviti da obezbeđuju Vašoj bebi mnoge hranljive sastojke koji će joj još neko vreme biti potrebni. Međutim, kako Vaša beba bude bila sve aktivnija – kako mentalno, tako i fizički – čvrsta hrana će postajati veoma važan deo zdrave, balansirane ishrane. Raznovrsna ishrana sa puno voća i povrća, obezbediće Vašoj bebi širok spektar hranljivih sastojaka koji su joj potrebni za rast u narednim mesecima.

Prestanak dojenja unapređuje razvoj čula ukusa
Sistem za varenje Vaše bebe je suviše nezreo da biste počeli sa prestankom dojenja pre 6. meseca. Do trenutka kada Vaša beba bude spremna za prestanak dojenja, on ili ona će već postati prilagodljivi i brzo će učiti, tako da će ovo biti odličan trenutak da počnete da navikavate bebu na različite ukuse. Ovo će pomoći Vašoj bebi da kasnije u životu uživa u raznolikoj hrani.

Uvođenje čvrste hrane
Procesom prestanka dojenja Vaša beba se takođe navikava na nov i drugačiji osećaj ukusa čvrste hrane u ustima. Tokom narednih nekoliko meseci, iskustvo jedenja iz kašičice i istraživanje novih tekstura, pomoći će Vašoj bebi da vežba da guta i žvaće. Postepeno, on ili ona će moći da isprobava složenije ukuse i grumenastije teksture, što će njemu ili njoj pomoći u jačanju mičića vilice, koji su bitni za govor.
 
Prestanak dojenja pomaže u sticanju zdravih navika u ishrani
Za prestanak dojenja su potrebni vreme i strpljenje. Učenje bebe da jede se dosta razlikuje od sisanja dojke ili cucle, i predstavlja postepen proces. Vreme koje je potrebno bebi da se navikne na osećaj čvrste hrane u ustima se razlikuje od bebe do bebe. Treba imati na umu da je nekada potrebno čak 15 pokušaja kako bi Vaša beba prihvatila određenu namirnicu, tako da nemojte brinuti ako joj se ona ne svidi odmah. Prestanak dojenja predstavlja početak puta u zdravoj ishrani koji će trajati tokom čitavog života. Potrudite se da raspored bebinih obroka odgovara rasporedu obroka cele porodice. Na ovaj način, beba će gledati na jelo kao na radostan porodični događaj i tako će razviti zdrav odnos prema hrani.
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati