Establishing-a-good-weaning-routine

Uspostavljanje navike za prestanak dojenja

Hrana za sve veće potrebe Vaše bebe
Kako se Vaša beba razvija, menjaju se i njene potrebe za hranom. Jedna od najvećih promena se dešava oko 6. meseca, kada je većini beba potrebno više hranljivih sastojaka nego što dobijaju iz mleka. Važno je da se prestanak dojenja ne odlaže, zato što zalihe najbitnijih hranljivih sastojaka, kao što je na primer gvožđe, koje su izgrađene pre bebinog rođenja, moraju ponovo da se obnove. Balansirana ishrana koja se sastoji od hrane za bebu bogate vitaminima i mineralima iz voća i povrća, najbolja je za bebin zdrav razvoj.
 
Uspostavljanje navike za prestanak dojenja
Uvođenje rutine hranjenja u isto vreme svakog dana, pomoći će Vašoj bebi da se navikne na novu ishranu tokom odvikavanja od dojenja. Najvažnije je da je ne požurujete. Probajte da jedan obrok dnevno umesto mleka zamenite čvrstom hranom – na primer doručak – zatim povećajte broj obroka koji se sastoje od čvrste hrane na dva ili tri. Videćete da, što više Vaša beba bude jela čvrstu hranu, to će manje hteti da pije mleko. Međutim, hranjenje mlekom je i dalje ključni deo ishrane Vaše bebe. Majčino mleko i/ili formula još neko vreme će biti glavni izvor vitamina, minerala, masti i hranljivih sastojaka (najmanje do 12. meseca) i obezbediće bebi sve [to joj je potrebno. Pročitajte naš odeljak o uvođenju čvrste hrane i koracima kojima ćete početi uspostavljanje navike za prestanak dojenja.
 
Balansirana ishrana za bebe
Balansirana ishrana za odrasle se prevashodno zasniva na malo masti, a što više vlakana, ali bebama je potrebno upravo suprotno – hrana koja ima relativno visok procenat masti, a malo vlakana. Iako su vlakna nutritivno veoma korisna, veoma brzo napune stomak i preveliki unos može da napuni stomačić Vaše bebe toliko da ne ostavi mesta za drugu hranu koja obezbeđuje energiju i sadrži raznovsne hranljive sastojke koji su joj potrebni u ovom uzrastu. Bebin želudac je oko deset puta manji od želuca odrasle osobe i ne može da se izbori sa previše hrane odjednom, tako da će Vaša beba morati da jede češće nego Vi. S obzirom na to da beba neće jesti puno hrane za svaki obrok, veoma je važno da svaka kašičica bude puna odgovarajućih hranljivih sastojaka.
 
Raznovrsna hrana u bebinoj ishrani
Važno je da Vašoj bebi obezbedite raznovrsnu ishranu, bez obzira na to koji je obrok u pitanju. Različite namirnice sadrže različite hranljive sastojke, tako da davanjem raznovrsnih namirnica Vašoj bebi obezbeđujete balansiranu ishranu, koja unapređuje zdrav rast i razvoj.

Naročito je važno da uvodite raznovrsnu hranu i raznovrsne ukuse tokom prve godine nakon prestanka dojenja, jer je ovo period kada se formira bebina sklonost ka određenim ukusima. Od 2. do 8. godine, prethodno stečena sklonost ka određenim ukusima se ne menja značajno.
 
Ukoliko primetite da Vaša beba ne voli određene namirnice, setite se da bebe treba da probaju neku namirnicu i do 15 puta pre nego što počne da im se sviđa. Podsticanje Vaše bebe da u ovom periodu jede raznovrsnu hranu, uticaće kasnije u životu na to da on ili ona ima zdrave navike u ishrani.
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati