Common baby feeding issues

Uobičajeni problemi prilikom hranjenja bebe

​Problemi prilikom hranjenja bebe su česta pojava
Uobičajeno je kod gotovo svih beba da pre ili kasnije imaju probleme prilikom hranjenja, ali uglavnom su ti problemi bezopasni. Međutim, nekada mogu postojati zdravstveni razlozi koji mogu uticati na bebin apetit ili na način na koji beba apsorbuje hranu i neophodne hranljive vrednosti. U nastavku su navedeni neki od problema vezanih za hranjenje bebe sa kojima se možete susresti. Ukoliko ste zabrinuti zbog nekog od ovih problema, obratite se Vašem lekaru.
 
Grčevi kod beba
Simptomi grčeva kod beba su crvenilo u licu, stisnute pesnice i savijanje nogu ka grudima praćeno sa 2-3 sata glasnim, često piskavim i prodornim plačem nekoliko dana u nedelji, naročito predveče. Grčevi se obično javljaju tokom prvih nekoliko nedelja, a mahom prestaju oko 3. i 4. meseca. Grčevi kod beba su veoma česta pojava – jedna od četiri bebe pati od njih. Za više informacija pročitajte naš članak o grčevima kod beba.
 
Beba plače nakon hranjenja
Ukoliko primetite da Vaša beba plače nakon hranjenja, verovatno se radi o grčevima ili gasovima. Može biti od pomoći ako omogućite bebi da pravilno podrigne nakon svakog obroka.
 
Slabo dobijanje na težini kod beba
Većina novorođenih beba malo izgubi na težini odmah nakon rođenja, međutim, ukoliko se pravilno hrane, trebalo bi da ubrzo taj gubitak nadoknade. Pošto je bebin želudac veoma mali, Vašoj bebi će u početku biti potrebno da se hrani na svaka dva ili tri sata. S obzirom na to da su sve bebe drugačije, ne postoji precizan obrazac o dobijanju na težini kod beba. Za više informacija pročitajte naš članak o težini bebe.
 
Refluks kod beba
Štucanje i bljuckanje podrazumevaju malu količinu mleka koju beba povrati nakon hranjenja. Iako je ovo sasvim normalno, ukoliko Vaša beba redovno bljucka – više od četiri puta dnevno – i ako povrati više hrane nego što je normalno, može biti da pati od refluksa. Za više informacija, pročitajte članak o refluksu kod beba.
 
Povraćanje
Povraćanje se razlikuje od nenapornog bljuckanja, do kojeg uglavnom dolazi neposredno nakon hranjenja. Do povraćanja dolazi nešto kasnije, beba se napreže, izbacuje veću količinu mleka nego što je to slučaj sa refluksom i često ima neprijatan miris. Ukoliko Vaša beba ima više od tri meseca i ako je samo jednom povraćala, bez drugih simptoma, dajte joj ohlađenu sveže prokuvanu vodu koja će joj pomoći. Obratite se lekaru ukoliko Vaša beba često povraća, ukoliko povraća u velikim količinama, ukoliko primetite da povraća krv, ako pored povraćanja ima i proliv ili ukoliko ima manje od tri meseca.
 
Proliv kod beba
Proliv kod beba je često posledica stomačnog virusa ili problema sa hranjenjem – ukoliko smatrate da imate razloga za brigu, obratite se Vašem lekaru. Za više informacija, pročitajte naš članak o prolivu kod beba.
 
Zdravstveni problemi kod beba
Ukoliko je Vaša beba prehlađena ili primetite da se oseća slabašno, to može uticati na loš apetit, baš kao i kod odraslih osoba. Na primer, zapušen nos otežava disanje, zbog čega se beba opire da zatvori usta dok je hrane. Ukoliko dođe do ovoga, neka Vam Vaš lekar da savet šta da radite da joj olakšate simptome prehlade.
 
Alergije na hranu kod beba
Alergije kod beba i intolerancija na hranu mogu predstavljati još jedan razlog zašto beba gubi na težini ili ima poteškoće u hranjenju. Saznajte više u našem posebnom odeljku o alergijama.
​​

Zdravlje bebe

Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati