Baby-weight

Težina bebe

Težina bebe na rođenju
Težina Vaše bebe je pokazatelj toga koliko dobro ona napreduje, pa je veoma bitno da je u prvih nekoliko meseci merite. Sve bebe su različite – baš kao i njihovo roditelji. Na rođenju, bebe su obično teške između 2 i 5 kg. Vaša težina tokom trudnoće, kao i građa Vašeg partnera, neki su od faktora koji utiču na težinu vaše bebe na rođenju.
 
Gubitak težine kod novorođenčeta
Sve bebe izgube na težini čim se rode – većina izgubi do 10% težine tokom prvih nekoliko dana. Kada počnete da dojite i Vaše telo se navikne na proizvodnju mleka, Vaša beba bi trebalo ponovo da počne da dobija na težini. Za ovo je okvirno potrebno da prođe oko 10 dana.
 
Merenje težine novorođenčeta
U prvih nekoliko meseci pažljivo će se pratiti težina Vaše bebe, kako bi doktor bio siguran da ona dobro napreduje. Rast bebe se meri grafikonom rasta, ali on predstavlja samo smernice. Nemojte previše brinuti ako se težina Vašeg deteta nalazi na vrhu ili dnu grafikona – to ne znači da ono ima prekomernu težinu ili da je neuhranjeno. Ono što će Vaš lekar pratiti jeste konstantno i postepeno dobijanje na težini duž krive na grafikonu rasta bebe.
 
Koliko beba treba da dobija na težini?
Nakon početnog gubljenja na težini, Vaša beba bi trebalo da dobija oko 175-225 g nedeljno, tokom prvih nekoliko nedelja. Do 6. meseca, Vaša beba će verovatno duplirati težinu koju je imala na rođenju, nakon čega će se rast postepeno usporavati. S vremena na vreme, bebina težina može da varira – može da se povećava i smanjuje brže nego obično, a na to mogu da utiču nagli rast ili bolest. Težina Vaše bebe takođe može da varira u periodu odvikavanja od dojenja, ako ima poteškoća da prihvati čvrstu hranu, ali i kada se povećava broj aktivnosti i kada postane pokretnija. Sve u svemu, najbitnije je da Vaša beba stalno i postepeno dobija na težini.
​​​
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati