Food-safety-and-foods-to-avoid

Bezbedna hrana za malo dete

​Hrana za decu od godinu dana do tri godine koju treba izbegavati
Dok je za neku hranu potrebno da se pobrinete da bude dobro pripremljena, neku hranu je najbolje izbegavati u potpunosti:
  • Proverite količinu soli koju sadrži gotova hrana i trudite se da ne dodajete so u domaća jela. Umesto soli koristite sezonske biljke i začine. Deca uzrasta od godinu dana do tri godine ne bi trebalo da unose više od 2 grama soli dnevno – to je 1/3 maksimalne dnevne količine za odrasle osobe.
  • Takođe treba da izbegavate veštačke arome, boje, konzervanse i zaslađivače. Iako ne smeju da se nalaze u kupovnoj hrani za decu tog uzrasta, ima ih u nekoj hrani za odrasle, kao što su neki napici i sokovi.
  • Najbolje je da na svim proizvodima koje kupite pročitate šta piše na deklaraciji, jer su neki aditivi koji se nalaze u kupovnoj hrani povezani sa problemima u ponašanju kod dece.
  • Jaja i ljuskari mogu da izazovu trovanje hranom ukoliko nisu dobro termički obrađeni, pa se pobrinite da budu dobro kuvani.
Alergija na kikiriki
Prethodnih godina se savetovalo svim mamama da izbegavaju da daju deci kikiriki, kako bi se izbegao rizik od alergije. Međutim, ne postoje jasni dokazi o tome da jedenje ili nejedenje kikirikija utiče na to da li će Vaše dete dobiti alergiju ili ne. Tako su vlade pojedinih država objavile sledeći savet:
Čak i ako postoji istorija alergija u porodici, majke koje doje smeju da jedu orašasto voće.
Bezbedno je da uvodite kikiriki u ishranu Vašeg deteta, ako je ono starije od šest meseci. Ukoliko želite da uvedete ove namirnice u ishranu, uvodite ih jedno po jedno, tako da možete da pratite ukoliko dođe do reakcije na neku od njih.

Ukoliko je Vašem detetu dijagnostikovana bilo koja vrsta alergije (npr. ekcem ili alergija na neku drugu hranu osim kikirikija) ili ukoliko postoji istorija alergija u Vašoj porodici, konsultujte se sa lekarom pre nego što mu prvi put date kikiriki.
 Zapamtite da treba izbegavati sve vrste usitnjenog orašastog voća do pete godine života Vašeg deteta jer mogu da izazovu davljenje hranom, dok je puter od kikirikija prihvatljiv.
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati