Fats-and-your-toddler

Masti u ishrani Vašeg deteta

​Zdrave masti za decu od godinu dana do tri godine
Balans između energije i hranljivih vrednosti koje obezbeđuje hrana različita je kod odraslih i kod dece uzrasta od godinu dana do tri godine. Za razliku od odrasle osobe, Vašem detetu su potrebni obroci koji sadrže relativno visok procenat dobrih masti, a manje vlakana. Iako su vlakna dobra za odrasle, previše vlakana može da napuni stomačić Vašeg deteta, zbog čega onda neće biti mesta za ostale hranljive sastojke koji su mu potrebni.

Zdrave masti u ishrani deteta uzrasta od godinu dana do tri godine su najbolji izvor energije i vitamina rastvorljivih u mastima (vitamini A, D, E i K), i ključne su za zdrav razvoj mozga i stvaranje ćelija. Međutim, važno je da znate koje masti su zdrave, a koje ne.

Zdrave masti
Mononezasićene masti – nalaze se u maslinovom ulju ili ulju kikirikija, orašastom voću*, semenju i avokadu i one su dobre za Vašeg mališana.
 
Poli-nezasićene omega 3 masti – nalaze se u masnoj ribi, kao što su losos, tuna, sardine i skuša, zatim u povrću i suncokretovom ulju. Omega 3 masti su veoma korisne za zdravlje Vašeg deteta.
 
Masti koje treba jesti u umerenoj količini
Poli-nezasićene omega 6 masti – nalaze se u povrću i suncokretovom ulju. Dobre su ukoliko se jedu u umerenoj količini, ali treba da izbegavate da ih grejete na visokoj temperaturi, čime se stvaraju nezdrave trans masti.
 
Zasićene masti – Neophodne za zdrave ćelijske membrane i lučenje hormona, ove masti su dobre za kuvanje, jer ne prelaze u trans masti kada se zagrevaju na visokoj temperaturi. Iako one nisu loše za ishranu, stručnjaci preporučuju umereno unošenje, kako bi bilo više mesta za zdravije masti u ishrani (masti koje su navedene gore).
 Nezdrave masti
Trans masti – Nalaze se u prerađenoj hrani, kao što su keks, torte, čipsevi i čokolada. Ovu vrstu masti treba izbegavati što je više moguće, jer štete zdravlju Vašeg mališana.
Mlečni proizvodi sa niskim procentom masti
Poluobrano mleko/mleko sa niskim procentom masti, nemasni jogurt i ostali mlečni proizvodi koji sadrže malo masti nisu preporučljivi za decu mlađu od dve godine i odojčad. Obrano mleko nije odgovarajuće za decu mlađu od pet godina.
 
Više o zdravoj hrani za Vašeg mališana možete pročitati u našem članku o zdravoj ishrani za decu od godinu dana do tri godine.
 
* Seckano ili celo orašasto voće ne treba davati deci mlađoj od pet godina, da ne bi došlo do davljenja hranom.
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati