Gvožđe za malo dete

Hrana bogata gvožđem za decu od godinu dana do tri godine
Gvožđe je važan hranljivi sastojak koji učestvuje u razvoju mozga i zdravom rastu. Gvožđe je neophodno za stvaranje hemoglobina u krvi, koji mu dozvoljava da nosi kiseonik kroz telo do ruku, nogu i tkiva Vašeg mališana koji se razvija.
 
Pokušajte da u ishranu Vašeg deteta uvrstite što više namirnica bogatih gvožđem. Najlakše se apsorbuje gvožđe iz namirnica kao što su riba i crveno meso. Bilo bi idealno kada biste u zdravu, balansiranu ishranu Vašeg mališana uključili najmanje jedan obrok dnevno koji se sastoji od ribe ili mesa. Drugi izvori gvožđa su: jaja, hleb sa mekinjama, sočivo, mahunarke, zelena salata, kao i neka adaptirana mleka. Ukoliko Vaše dete ima vegetarijansku ishranu, trebalo bi da povećate unos gvožđa tako što ćete mu davati najmanje dva alternativna obroka dnevno koja su bogata gvožđem.
 
Izvori gvožđa:
• 1 supena kašika spanaća = 0,6 mg
• 1 supena kašika kuvanog pasulja ili graška = 0,6 mg
• 20 g pilećih grudi = 0,1 mg
• 20 g seckane govedine = 0,5 mg
• 1 srednje parče hleba sa mekinjama = 0,9 mg
• 1 supena kašika sočiva = 1 mg
• 1 tvrdo kuvano jaje = 1 mg
Kako da budete sigurni da Vaše dete unosi dovoljno gvožđa
Veliki broj dece uzrasta od godinu dana do tri godine imaju manjak gvožđa. Nizak nivo gvožđa može da se poveže sa probirljivošću, a do njega može doći tako što Vaše dete ne jede dovoljno raznovrsnu hranu. Čak i uz raznovrsnu ishranu, moguće je da Vaš mališan neće uneti preporučenu količinu gvožđa koja mu je svakodnevno potrebna. Iz ovog razloga mi smo proizveli "Aptamil" / "Nutrilon" adaptirano mleko, koje sadrži mnogo više gvožđa nego kravlje mleko, a takođe sadrži i našu jedinstvenu mešavinu scGOS/lcFOS prebiotika, koji pomažu u razvoju Vašeg deteta.
 
Vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe, a nalazi se u citrusima, pomorandžama i kiviju, kao i u nekom povrću, kao na primer u paprikama. Davanje voća Vašem detetu posle obroka, bilo u prirodnom obliku, bilo u vidu voćnog šejka ili soka, predstavlja dobar način za poboljšanje apsorbcije gvožđa.
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati