Coping-with-picky-eaters

Kako navesti probirljivo dete da jede

​Zašto su deca probirljiva
Oko 12 meseci starosti deca pokazuju urođenu averziju prema novim namirnicama. Ovo se stručno zove "neofobični respons" i smatra se da je to mehanizam za preživljavanje ostao još iz vremena kamenog doba, koji je štitio decu (koja u ovom periodu počinju samostalnije da istražuju svet) od trovanja hranom koja izgleda ukusno.
 
Dakle, šta bi trebalo davati deci od godinu dana do tri godine da jedu? Odgovor glasi: manje-više sve (samo ne sirova jaja, celo zrno orašastog voća), jer ono što se smatra "zdravom hranom" za odrasle ne mora obavezno da znači da je ona dobra i za malo dete.
 
Šta davati probirljivom detetu da jede
Kako su njihovi stomaci mali i treba tek da rastu, deci uzrasta od godinu dana do tri godine je potrebna kalorična hrana koja u sebi ima mnogo hranljivih sastojaka. Masti su od presudnog značaja: dijetetičari su došli do zaključka da unošenje količine masti manje od 30% ukupnog broja kalorija može da uspori rast deteta.
 
U stvari, najveći neprijatelji u ishrani dece mlađe od dve godine su so i šećer – dete uzrasta od godinu dana do tri godine ne bi trebalo da unosi više od 2 grama soli dnevno, i trebalo bi da izbegavate da im dajete mnogo šećera i gaziranih napitaka.
 
Strategije za spremanje obroka za probirljivu decu
Treba najnormalnije da dajete detetu hranu koju želite da ono jede, iako mu se možda u početku ona ne sviđa. Ukoliko je to moguće, jedite zajedno sa Vašom decom. Servirajte hranu tako da ona izgleda atraktivno – tako će Vaše dete uživati, na primer, u štapićima tosta ili kockicama sira; pustite ga da se igra novom hranom i da se na taj način upoznaje sa njom. Ukoliko Vaše dete odbija da jede određenu hranu, sklonite je, ali mu nemojte davati alternativu.
 
Većina dece će kad-tad probati hranu koju treba izbegavati i razviće ukus za nju. Ukoliko uz sav Vaš trud budete imali dvogodišnjaka koji ne želi da jede ništa drugo osim hleba sa džemom, nemojte mnogo da brinete. Kako jedna mama kaže: "Deca imaju odličan mehanizam za preživljavanje. Ona neće dozvoliti sebi da gladuju." Pročitajte više o ovome u našem članku o deci od godinu dana do tri godine koja su probirljiva.
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati