Toddlers

Praktični saveti za ishranu malog deteta

Saveti o hranjenju deteta od godinu dana do tri godine
Što je Vaše dete starije, to se više razvija njegova ličnost. U ovom periodu ono traži načina da izrazi svoju individualnost – što hranjenje čini veoma zabavnim! Uključivanje Vašeg mališana u pravljenje obroka može vam pomoći da prevaziđete bilo koji problem.
 
Detetu je potrebno stvaranje navika u ishrani
• Držite se svakodnevnih navika u ishrani dece vezanim za glavne obroke i užinu. Samo zapamtite da ne treba da planirate obrok neposredno pred spavanje, jer će Vaš mališan verovatno biti suviše umoran da bi jeo.
• Pored tri osnovna obroka, ponudite Vašem detetu tokom dana još dve ili tri male zdrave užine. Pirinčani kolutići, keks, mali sendvič, voće, jogurt ili kocka sira su idealni.
• Previše napitaka može da napuni stomačić Vašeg mališana, pa neće ostati mesta za hranu. Umesto sokova i čajeva, dajte mu da pije vodu i pokušajte da ga ne navikavate da svuda sa sobom nosi flašicu.
• Pustite Vaše dete da samo odluči kada je sito. Deca znaju kada su sita a kada gladna, i hrana koju unose treba da bude jednako raspoređena tokom dana.
Učinite obroke zabavnim
• Budite kreativni: poslužujte hranu u različitim oblicima i veličinama, kako biste podstakli Vaše dete da se igra. Koristite modle za kolače da napravite sendviče u obliku zvezde, srca ili neke životinje. Testenine u obliku spirale ili slova će ga takođe zainteresovati.
• Dajte živost obrocima tako što ćete aranžirati hranu na tanjiru u obliku lica sa nekom grimasom. Brokoli i karfiol liče na malo drveće – nazovite ih "zabavnom šumom". Takođe možete da napravite piknik na podu sa ćebetom i i užinom na njemu.
• Pokušajte da se ne uzbuđujete oko nereda. Veća je verovatnoća da će Vaš mališan jesti više ako se sam hrani. Pokušajte da mu date kečap kao "boju" i šargarepu kao "četkicu" i pustite ga da sam ukrašava svoj tanjir dok jede.
Uključite Vaše dete u proces pravljenja obroka
Uključivanje Vašeg mališana u proces kupovine, spremanja i biranja hrane koju će jesti, daće mu priliku da se izrazi – što je veoma važno u ovom periodu njegovog života.
• Prodavnice, marketi i supermarketi mogu biti mesta na kojima će učiti i istraživati; pitajte ga da Vam pokaže voće i povrće koje zna i puno ga pohvalite kada pogodi. Podsećajte ga dok jede da jede voće i povrće koje je sam veoma pametno izabrao.
• Ukoliko je Vaše dete dovoljno veliko, pustite ga da Vam pomogne oko spremanja obroka tako što ćete mu dati nož za decu kojim može da seče povrće. Ukoliko je, pak, suviše malo da bi potpuno učestvovalo u spremanju hrane, postavite ga da sedi blizu Vas kako bi moglo da posmatra iz visoke stolice i sluša šta Vi radite.
• Deca uzrasta od godinu dana do tri godine obožavaju kada im dozvolite da donose odluke, pa ih pitajte, na primer, koje povrće žele uz obrok ili šta žele da piju.
• Dajte Vašem mališanu da stavi kečap na picu ili rendani sir na makarone. Namestite šargarepu, paradajz i babure tako da liče na lice u njihovom tanjiru.
• Pustite Vaše dete da samo koristi nož i viljušku. Ovim ono vežba koordinaciju pokreta, oseća se odraslo i uživa u hrani.
• Voćni šejkovi su odličan način da nagovorite Vašeg mališana da jede voće.
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati