Toddler-development

Razvoj deteta od godinu dana do tri godine

Faze razvoja Vašeg mališana
Kako Vaše dete izrasta iz bebe u pravog malog čoveka, ono svakog dana stiče iskustvo u raznim stvarima; od sticanja drugova u obdaništu, preko nove ishrane koja obuhvata široki spektar hrane, do učenja da hoda, priča i igra se.
 
Faze razvoja deteta od godinu dana do tri godine
Od 12 meseci pa nadalje, razvoj mozga deteta od godinu dana do tri godine odvija se u skokovima. Veoma je lepo i zabavno biti deo kognitivnog razvoja kod dece. Sve promene koje se dešavaju u mozgu Vašeg mališana doprinose tim prvim magičnim rečima i koracima. Ovaj članak Vam objašnjava kako možete da podržite i negujete psihološki i emocionalni razvoj Vašeg deteta. Treba da znate da svako dete napreduje svojim tempom, i upravo to ga čini jedinstvenim.
 
Fizički razvoj deteta od godinu dana do tri godine
Fizički razvoj dece od godinu dana do tri godine odnosi se na sve ono što oni mogu da urade, na to kako istražuju svet oko sebe, na način na koji pričaju i uče. Prvi koraci Vašeg mališana ujedno predstavljaju i najbitniji korak u razvoju do sada. U jednom trenutku ustaju i padaju i pridržavaju se za nameštaj, a u drugom samostalno šetaju po sobi. Međutim, ne postoji 'pravo' vreme kada dete treba da prohoda; svako dete je drugačije. Većina dece prohoda između 11 i 14 meseci, ali ima i dece koja prohodaju mnogo ranije, kao i one koja prohodaju tek sa 17 meseci. Ohrabrujte Vašeg mališana, ali pustite ga da napreduje svojim tempom. Jednom kada Vaše dete stekne samopouzdanje i ravnotežu, biće Vam teško da ga pratite, s obzirom na to da će se kretati veoma brzo!
 
Da li je Vaše dete levoruko ili desnoruko?
Kako se približava svom drugom rođendanu, biće mnogo jasnije da li je Vaše dete levoruko ili desnoruko. Levoruka deca su relativno retka; samo 7-10% odrasle populacije je levoruko. Bilo da je Vaš mališan levoruk ili desnoruk, on će koristiti dominantnu stranu tela za piskaranje, šutiranje lopte i jelo. Možda će čak moći, uz malu pomoć, da koristi levu, tj. desnu ruku za pranje zuba.
 
Razvijanje pojma o sebi
Kako se njegov mozak razvija, Vaše dete proživljava širok dijapazon emocija. Međutim, s obzirom na to da je njegov rečnik i dalje ograničen, nije u mogućnosti da izrazi sve ono što oseća ili želi. Iz ovog razloga su, između 12 i 18 meseci, česti izlivi besa. Ovo je takođe period u kome Vaše dete postaje samosvesnije – moguće je da ćete primetiti da počinje da priča u prvom licu jednine. Pošto mu treba vremena da shvati koncept deljenja, Vaše dete će veoma često grabiti igračke i vikati "moje".
 
Poboljšana veština komunikacije
U uzrastu od 12 meseci, Vaš mališan će moći da koristi jedne do pet reči. Do 14 meseci, moći će da koristi i do 20 reči. Ukoliko Vaše dete odrasta u kući u kojoj se pričaju dva jezika, broj reči koje koristi biće podeljen između ta dva jezika. Nisu sva deca ovog uzrasta pričljiva, tako da nema razloga za brigu ukoliko Vaš mališan ne koristi mnogo reči, jer razume mnogo više nego što ume da kaže.
 
Kada nauči da povezuju reči, one će i dalje biti veoma jednostavne: tako će, na primer, reći "igraj me" kada želi da se igrate sa njim. U ovom periodu odrastanja veoma je verovatno da će Vaš mališan želeti da peva pesmice, pa bi bila dobra ideja da se setite Vaših omiljenih pesama iz detinjstva.
 
Svakog dana sve više uči
Kognitivni razvoj deteta ispoljava se u tome što ono postaje svesno svega onoga što se dešava oko njega, pa samim tim ima veću potrebu da izrazi svoje želje i osećanja. To znači da treba da dopustite Vašem detetu da samo donosi odluke. Dozvolite mu da samo odluči šta želi da obuče ili kojim aktivnostima vezanim za učenje želi da se bavi. Takođe možete da mu pomognete tako što ćete zajedno vežbati novostečene veštine koordinacije, kao što je hodanje u različitim pravcima – sa strane, napred, nazad – kao i trčanje i skakanje.
 
Imajte na umu kakve izraze lica pravite i koje reči koristite. Vaše dete će u ovom periodu odrastanja biti u stanju da Vas imitira na način na koji ni ne pomišljate. Bili biste iznenađeni šta sve možete da vidite!
 
Balansirana ishrana
Potrebe Vašeg deteta vezane za hranu su prilično različite od naših. Njima je potrebno tri puta više energije nego odrasloj osobi, a stomačić im je tri puta manji, što znači da se svaki zalogaj računa. Rutina od tri mala balansirana obroka dnevno za dete uzrasta od godinu dana do tri godine, uz redovne užine koje imaju visoku hranljivu vrednost, trebalo bi da mu pruži balans energije i hranljivih sastojaka, međutim, može biti teško da budete sigurni da Vaš mališan iz dana u dan dobro jede. Iz ovog razloga mnoge majke svojoj deci daju adaptirano mleko.
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati