Breastfeeding-your-toddler

Napadi besa kod malog deteta

Napadi besa kod dece od godinu dana do tri godine
Suočavanje sa napadima besa je normalan deo roditeljstva. Jednog trenutka je sve u redu, a onda odjednom Vaše dete ima izliv besa. Ponašanje dece uzrasta od godinu dana do tri godine često izvodi roditelje iz takta. Deca u ovom uzrastu vole da sve bude po njihovom, a još uvek nisu naučili da shvate da moraju da reaguju u skladu sa situacijom, što dovodi do lošeg ponašanja.
Vrištanje, udaranje, ujedanje, šutiranje i bacanje stvari spadaju u tipično ponašanje deteta od godinu dana do tri godine. Međutim, pomoću dole navedenih strategija možete da naučite Vašeg mališana kako da bolje reaguje u ovakvim situacijama.
 
Saveti o tome kako da se lakše izborite sa napadima besa Vašeg mališana:
• Trudite se da budete smireni – Bez obzira na to koliko Vaše dete besni, duboko udahnite i imajte na umu da ste Vi glavni.
• Ukoliko je to moguće, odvedite dete negde gde je mirno i čekajte dok se ne smiri.
• Nemojte pokušavati da pričate sa Vašim mališanom koji je usred nastupa besa, jer će to samo pogoršati situaciju – sačekajte da se primiri.
• Ukoliko koristite strategiju tajm-auta, popričajte o tome sa Vašim detetom kada se smiri. Stavite mu do znanja da ga, iako Vam se ne dopada njegovo ponašanje, Vi i dalje volite.
• Izbegavajte situacije koje mogu dovesti do izliva besa, ukoliko je to moguće – možete da mu odvratite pažnju nekom igračkom koju voli.
• Dopustite Vašem mališanu da bude radoznao i da istražuje, sve dok je to bezbedno za njega – na ovaj način mu pomažete da izgradi samopouzdanje.
• Dopustite Vašem detetu da ima kontrolu nad nekim stvarima – na primer, ponudite mu izbor i dozvolite mu da samo odluči.
• Nemojte da nagrađujete loše ponašanje (na primer, nemojte Vašem detetu davati slatkiš kako biste ga smirili), već nagradite dobro ponašanje tako što ćete ga pohvaliti i dati mu neku nagradu.

Zdravlje i rast malog deteta

Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati