Learning-to-walk

Prvi koraci

​Prvi koraci Vaše bebe
Mnogi roditelji se sećaju prvih koraka svoje dece do kraja života, ali to ne znači da treba da postoji pritisak na Vaše dete da što pre prohoda. Opustite se, jer će se Vaše dete, uz malo ohrabrenja, samo razvijati tempom koje njemu odgovara.
 
Faze razvoja hodanja kod dece od godinu dana do tri godine
Bebe počinju da hodaju između 9 i 12 meseci starosti. Pre nego što Vaša beba prohoda, moguće je da će Vam davati znake da se priprema za novu fazu razvoja. Ovi znaci podrazumevaju odguravanje od poda, ljuljanje na stomaku, podizanje iz ležeće u sedeću poziciju, klizanje na zadnjici ili puzanje. I samo puzanje predstavlja zasebnu fazu. Mnoga deca vežbaju hodanje tako što se podižu sa poda i pridržavaju za nameštaj, ili tako što hodaju uz pomoć roditelja.
 
Do uzrasta od 10 do 18 meseci, Vaše dete bi trebalo da ima dovoljno samopouzdanja da samo počne da hoda. Ukoliko Vaše dete kasnije prohoda, ne brinite. Verovatno nema razloga za brigu. Zapamtite da se ne razvijaju sva deca istom brzinom. Međutim, ukoliko ste zabrinuti u vezi sa hodanjem Vašeg deteta, najbolje je da popričate sa lekarom.
 
Kako da pomognete Vašoj bebi da prohoda
Kako Vaša beba uči da ustane, možda će joj trebati pomoć da se vrati u sedeći položaj! Kada je podižete ili pridržavate, pokažite joj kako da savije kolena, kako bi mogla ponovo da sedne, a da se ne sruši. S obzirom na to da će sigurno biti nezgodnih padanja, pobrinite se za bezbednost Vašeg deteta tako što ćete oko nje staviti nešto mekano. Ohrabrujte Vašu bebu tako što ćete stajati ili klečati ispred nje sa ispruženim rukama. Takođe možete dati Vašem detetu igračku koja može da se vuče, tako da može da se uhvati za nju kako bude hodalo. Birajte hodalice za bebe koje su stabilne i koje imaju udoban deo za sedenje.
 
Možete početi da obuvate cipelice Vašem detetu kada ono bude počelo da hoda po različitim površinama. Hodanje bez cipela može pomoći Vašem mališanu da poboljša ravnotežu i koordinaciju. Kada Vaše dete bude slobodno hodalo, kupite mu stabilne i udobne cipele za bebe.

Zdravlje i rast malog deteta

Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati