Learning-through-play

Dete uči kroz igru

Kako deca uče kroz igru
Svi mi znamo da je igranje veoma zabavno. Zbog toga je ono najefikasniji način da Vaše dete uči. Deca koja uče kroz igru stiču neophodne veštine koje će im biti neophodne kako budu odrastala. Vi ih možete ohrabrivati u ovome kroz aktivnosti u kojima deca uče.
 
Naravno, kako bi se razvila i rasla, deci je potrebno vreme, kao i pažnja osobe koja se rado igra s njima. Međutim, ukoliko nemate puno vremena, u zabavne aktivnosti za dete spada uključivanje Vašeg mališana u sve ono što radite – čak i kućni poslovi!
 
Kako će se dete od godinu dana do tri godine igrati?
U početku, Vaše dete će se igrati samo. To je sasvim normalno. Čak i ako se nalazi u društvu drugog deteta istog uzrasta, ono će se paralelno igrati blizu njega. Uglavnom počinju da intereaguju sa drugom decom kada napune dve godine.
 
Aktivno igranje je uobičajeno za ovaj period odrastanja i možda će Vam biti teško da pratite Vaše dete, jer ono sada ima puno energije i entuzijazma za nove igre za decu.
 
Uključite ih u razne aktivnosti
12 meseci
U ovom uzrastu Vaš mališan verovatno pravi prve korake. Iako nije potpuno pokretan, možete ga podsticati da hoda raznim igrama za učenje. Birajte igračke za decu od godinu dana koje su stabilne i pružite mu podršku.
 
15 meseci
Do sada, Vaše dete je počelo da razvija motorne sposobnosti. Mali i precizni pokreti palca, prsta, ruke i zgloba su veoma bitni, jer su oni osnova za razvijanje drugih fizičkih i mentalnih sposobnosti. Pokušajte sa slaganjem kocaka i vidite kako stvari napreduju. Možete takođe pustiti Vaše dete da se oproba u nekoj od kreativnih aktivnosti za decu ili u jednostavnim zadacima, kao što je oblačenje (Vaš mališan može da uči zakopčavajući dugmad na odeći). Za vreme doručka možete ohrabriti Vaše dete da bude nezavisno tako što ćete mu dati kašiku, hleb i pekmez i pustiti ga da samo napravi sebi doručak.
 
18 meseci
U ovom periodu, Vaš mališan uči da šutira i baca loptu. Takođe ga možete učiti da je hvata. Počnite polako i videćete da će se ubrzo navići na ritam. Kako bude napredovalo, možete naučiti Vašeg mališana da šutira loptu i trči za njom, pomažući mu tako da razume i sledi uputstva.
 
24 meseca
Uz sve aktivnosti Vašeg deteta, njemu ili njoj će biti potrebno da unosi više hranljivih sastojaka, ali nekada unošenje dovoljno nutrijenata samo iz hrane može biti pravi izazov. Adaptirano mleko je specijalno napravljeno kako bi pomoglo Vašem mališanu iznutra. Ono mu pomaže da unosi ključne hranljive sastojke koji su mu potrebni.

Zdravlje i rast malog deteta

Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati