Vitamin D za mališane

ZDRAVO SUNCE

Osnovni hranljivi sastojak do kojeg je teško doći

Vitamin D je neophodan za normalan razvoj kostiju vašeg mališana i ima druge važne funkcije u telu, kao što je podrška imunološkoj funkciji. Proizveden u telu kao odgovor na sunčevu svetlost, takođe je dostupan iz ograničenog broja namirnica. Međutim, može biti izazov dobiti dovoljno samo dijetom i sunčevim zracima. Saznajte zašto se preporučuje dodatak i koji su rizici od toga što se ne uzima dovoljno.

Vitamin D: Vitamin sunca

Telo generiše vitamin D kada UVB zraci zasijaju na koži. Takođe se nalazi u malom broju namirnica. Budući da je najefikasniji prirodni izvor vitamina D sunčeva svetlost, ponekad se naziva i kao vitamin sunca.

Kao vitamin rastvorljiv u masti, čuva se u masnom tkivu za kasniju upotrebu ako unos premašuje količinu koja je telu potrebna.

Neophodan sastojak za rast kostiju

Apsorpcija kalcijuma i fosfora kod vašeg mališana zavisi od dovoljnog nivoa vitamina D. To ga čini neophodnim za normalan razvoj kostiju i zdrave zube.

Sa ubrzanim rastom i jačanjem kostiju vašeg mališana, stabilna, adekvatna zaliha vitamina D je od vitalnog značaja za optimalan razvoj u ovoj fazi.

Vitamin D takođe pomaže u održavanju normalnog nivoa kalcijuma u ​​krvi, istovremeno igrajući ulogu u imunološkoj funkciji, rastu i sposobnosti borbe protiv infekcije.

Zašto mnogo mališana ne uzima dovoljno vitamina D

Širina Ujedinjenog Kraljevstva znači da samo u periodu od aprila do oktobra dobijamo dovoljan nivo UVB zraka potrebnih za generisanje vitamina D. Sunčani sati u tom periodu su neujednačeni i mnogi roditelji pametno koriste kremu za sunčanje kako bi zaštitili kožu mališana tokom jačih i efikasnijih sati sunčeve svetlosti. Nažalost, ovo dodatno ograničava nivo vitamina D generisanog pomoću sunca.

Još jedna prepreka vitaminu D koji generiše sunce je pigmentacija kože. Deca sa tamnijom kožom, naročito ona azijskog, afričkog i bliskoistočnog porekla, imaju veću verovatnoću da imaju niži nivo vitamina D. To je zato što koži sa više pigmenta treba više vremena na suncu da bi generisala vitamin D nego svetlijoj koži.

Izvori hrane pomažu u povećanju unosa vitamina D, ali ne sadrže dovoljno za adekvatnu zalihu.
smiling toddler drinking milk

Postoji nekoliko izvora vitamina D iz hrane, ali samo masna riba sadrži značajne količine. Međutim, zbog potencijalno niskog nivoa zagađivača koji se nalaze u ribi poput lososa, sardina i tune, nije preporučljivo da mališani uzimaju više od dve porcije nedeljno. Neke žitarice za doručak su obogaćene vitaminom D, ali one obezbeđuju samo četvrtinu preporučenih unosa u činiji prosečne veličine (30g).

Zdravstveni stručnjaci savetuju dopunjavanje ishrane vašeg mališana vitaminom D kako bi se osigurao dovoljan unos

Dodatak da bismo bili bezbedni1

Usled izazova vezanih za dobijanje vitamina D, zdravstveni stručnjaci savetuju dopunjavanje ishrane vašeg mališana dovoljnom količinom kako bi se zadovoljile njegove dnevne potrebe.

Preporučeni unos vitamina D za mališane je 7mg dnevno

Aptamil Growing Up mleko je obogaćeno vitaminom D za podršku normalnom razvoju kostiju vašeg mališana u ovoj važnoj fazi; dve čaše od 150ml obezbeđuju celokupne dnevne potrebe1.

Razumevanje nedostatka vitamina D kod dece

Nedovoljan unos vitamina D može da dovede do nedostatka, što može da poveća rizik kod vašeg mališana za ozbiljne zdravstvene probleme, posebno:

  • Rahitis – značajno nizak nivo vitamina D tokom dužeg perioda može imati za rezultat meke, loše oblikovane kosti 
  • Ostala stanja – nedostatak vitamina D je povezan sa povećanim rizicima od stanja koja uključuju dijabetes tipa 1 i tipa 2, alergije, astmu i kardiovaskularne bolesti

Možete smanjiti rizik da vaš mališan razvije buduće zdravstvene komplikacije povezane sa nedostatkom vitamina D tako što ćete obezbediti da dobije dovoljne količine tokom perioda odojčeta i detinjstva.

SLEDEĆI KORACI

Povećajte unos vitamina D kdo vašeg mališana sledećim malim obrocima i grickalicama:

  • Sardine na trouglastom tostu
  • Majoneza od tune i slatkog kukuruza na krompiru sa korom
  • Kajgana od jaja
  • Obogaćene žitarice za doručak kao doručak ili grickalice

  1. Forum za dojenčad i mališane. Informativni list za mališane 4.7 [Online]. 2012. Dostupno na: https://www.infantandtoddlerforum.org/media/upload/pdf-downloads/4.7_Preventing_Vitamin_D_Deficiency_in_Toddlers.pdf [Dostupno  od maja 2014]

Poslednji put pregledano: 27. avgusta 2014

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x