history

Istorija "Nutricije"

​Sve je počelo u 19. veku
U drugoj polovini 19. veka u Evropi, više od 20% odojčati umiralo je pre navršene prve godine. To je uglavnom bilo zbog poremećaja u ishrani, usled hranjenja beba nerazblaženim kravljim, a ne majčinim mlekom. Nemački profesor Aleksandar Bakhaus, prvi je otkrio hranu pogodnu za novorođenčad. On je 1896. dao Martinusu van der Hagenu isključivo pravo da koristi njegovu metodu za proizvodnju hrane za odojčad, zasnovane na kravljem mleku. Martinus i njegov brat počeli su sa proizvodnjom "najboljeg mleka za novorođenčad i za bolesne", tako da je 1901. usvojen naziv "Nutricija".
 
Od prvog mleka u prahu do širokog spektra formula za bebe
"Nutricija" – od latinske reči nutrire (hraniti) – uskoro je počela da prodaje mleko za bebe u sopstvenim prodavnicama i u inostranstvu. Posle Drugog svetskog rata, "Nutricija" je počela da proizvodi specijalnu hranu za bebe, za odvikavanje od dojenja. Istovremeno, "Nutricija" otvara Službu za istraživanje i razvoj. Time je označen početak asortimana proizvoda za specijalnu ishranu koje i danas prodajemo.
 
U međuvremenu u "Milupi"
Godine 1933. privatna kompanija iz Fridrihsdorfa za proizvodnju keksa i slatkiša pod nazivom "Milupa", po svom osnivaču Emil Pauliju, proizvela je svoj prvi proizvod od žitarica i mleka. Trideset godina kasnije, istraživački tim iz Fridrihsdorfa razvio je "Aptamil". Fabriku "Milupa" je 1995. preuzela "Nutricija".
 
Dobijanje oznake "kraljevska"
U Holandiji, velikoj organizaciji se može dodati oznaka "kraljevska", ako ispunjava četiri kriterijuma: mora da bude vodeća u svojoj oblasti poslovanja, mora da bude značajna za zemlju, finansijski čvrsta i da postoji najmanje 100 godina. Kraljica Beatriks je "Nutriciji" uručila ovo priznanje, te je 1997. promenila naziv u "Royal NUMICO".
 
Još veća kompanija
Do 2005. "Nutricija" je kupila "Cow & Gate" (1981) i "Dumex i Mellin" (2005). Godine 2007, "Nutricija" postaje deo Grupe "Danone", kada je rođen sektor "Danone Baby Nutrition". Sada se naziva "Danone Nutricia Early Life Nutrition".
 
Pročitajte o istraživanju i kvalitetu u okviru "Danone Nutricia Early Life Nutrition".

O nama

Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati