Pre-pregnancy-diet

Ishrana pre trudnoće

​Kako povećati šanse za začeće
Kako bi Vaša trudnoća dobro počela, veoma je važno da se hranite zdravo. Ne samo da zdrava ishrana pre trudnoće povećava Vaše šanse da ostanete u drugom stanju, već ima i važnu ulogu u pripremi za trudnoću, pa je tako i veća verovatnoća da Vi i Vaša beba nemate problema tokom trudnoće i porođaja. Samim tim, manje su šanse da će Vaša beba na rođenju biti previše krupna ili pak mnogo sitna i imaće manji rizik od hroničnih bolesti kasnije u životu. Ne zaboravite da je zdrava ishrana važna i za buduće očeve - kvalitet sperme je bolji ukoliko se oni hrane zdravo.
 
Šta da jedem dok pokušavam da zatrudnim
Zdrava ishrana uopšteno je bitna, ali hrana koja pomaže da se lakše zatrudni treba da sadrži veću količinu određenih vitamina i minerala. Tu spadaju gvožđe, esencijalne masne kiseline, kalcijum, vitamin D, i pre svega, folna kiselina. Navodimo Vam namirnice koje predstavljaju najbolji izvor ovih važnih hranljivih sastojaka:
 
Gvožđe – Najbolji izvor su namirnice životinjskog porekla, naročito nemasno crveno meso, masna riba, ljuskari (školjke, ostrige), piletina i jaja. Ostale namirnice koje sadrže gvožđe su: tamnozeleno lisnato povrće (kelj, spanać, blitva), grašak, boranija, sočivo i suvo voće. Kako bi se gvožđe bolje apsorbovalo, jedite hranu bogatu vitaminom C.
 
Esencijalne masne kiseline – Ove masne kiseline su bitne za razvoj nervnog sistema Vaše bebe. Bogat izvor esencijalnih masnih kiselina je riba, a naročito masna riba. Dve porcije ribe (od kojih jedna porcija masne ribe) nedeljno je dovoljno.
 
Vitamin C – Dobar izvor su: crvena paprika, jagode, kivi, pomorandže, grejpfrut, limun, brokoli, spanać, blitva, papaja, paradajz i peršun.
 
Kalcijum – Izvor kalcijuma su mlečni proizvodi (mleko, sir, jogurt), tamnozeleno lisnato povrće (kelj, spanać, blitva), sardine, ostrige, brokoli, bademi i prokelj. Potrudite se da hranu bogatu kalcijumom jedete odvojeno od hrane bogate gvožđem, jer kalcijum i gvožđe međusobno utiču na apsorpciju.
 
Vitamin D – Pospešuje apsorpciju kalcijuma, a može se naći u masnoj ribi (sardinama, haringi, skuši, lososu), jajima, integralnom hlebu i cerealijama.
 
Folna kiselina – Nalazi se u: tamnozelenom lisnatom povrću, brokoliju, špargli, cvekli, karfiolu, boraniji, sočivu, prokelju, avokadu i korenskom povrću. O značaju ovog vitamina za razvoj Vaše bebe, pročitajte naš članak "Folna kiselina i začeće".
 
Šta izbegavati tokom pokušavanja začeća
Gojaznost, neuhranjenost, pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola mogu smanjiti šanse za začeće. Ukoliko planirate da ostanete u drugom stanju, pokušajte da ostavite cigarete, hranite se zdravije i redovno vežbajte. Ukoliko želite da zatrudnite, prestanite da konzumirate alkohol ili smanjite unos alkohola na jednu do dve čaše nedeljno.

Pre trudnoće

Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati