Symptoms-of-pregnancy

Simptomi trudnoće

Top 5 ranih simptoma trudnoće
Postoji mnogo ranih znakova trudnoće na koje treba da obratite pažnju, ali svaka žena je drugačija i ne mora da ima sve znake trudnoće. Svi od narednih simptoma mogu biti prvi znaci trudnoće, ali osim izostanka menstruacije, mogu takođe biti i sastavni deo menstrualnog ciklusa žene.
 
1. Izostanak menstruacije
Ukoliko imate redovne menstruacije, njen izostanak je prvi indikator da ste trudni. Međutim, ima slučajeva da žena, iako je trudna, ima slabo krvarenje. Ukoliko imate i bilo koji od narednih simptoma trudnoće, verovatno bi trebalo da uradite test na trudnoću.
 
2. Muka i povraćanje
Neke žene osećaju jutarnju mučninu veoma rano. Bez obzira na to što se zove "jutarnja mučnina", nju možete osetiti u bilo koje drugo doba dana ili noći, a za nju je karakterističan osećaj mučnine i/ili povraćanje. Ukoliko Vam je teško da se izborite sa mučninom, možete naći neke korisne savete o tome kako da izađete na kraj sa jutarnjom mučninom u našem odeljku Vaše telo u trudnoći.
 
3. Umor i emotivna osetljivost
Tokom trudnoće se možete osećati posebno umorno, pogotovo u prvom trimestru. Sve promene koje se događaju u Vašem telu, uključujući pojačan rad hormona, mogu dovesti do toga da se osećate osetljivije nego inače.
 
4. Češći odlasci u toalet
Pojačana potreba za pražnjenjem bešike je jedan od uobičajenih simptoma trudnoće, koji se naročito javlja noću, između 6. i 8. nedelje trudnoće.
 
5. Napetost u grudima
Možete primetiti promene u grudima slične onima koje se dešavaju na početku menstruacije. Grudi Vam postaju veće, mogu se nazreti vene, a bradavice su tamnije i ispupčenije. Vaše dojke takođe mogu biti osetljive na dodir.
 
Ostali mogući prvi znaci trudnoće
Vaginalni sekret – Kada ostanete u drugom stanju, nije neobično da primetite pojačan vaginalni sekret (bez osećaja osetljivosti ili iritacije).
Izmenjeni ukus i miris – Neke žene kažu da u trudnoći osećaju ukus metala u ustima. Takođe je moguće da ćete osećati želju za hranom koju niste jeli, dok ćete izgubiti interes za hranom koju ste ranije voleli. Kada je u pitanju čulo mirisa, može se desiti da Više ne možete da podnesete određene mirise.
 
Test na trudnoću
Jedini način da budete sigurni da ste u drugom stanju jeste da uradite test za trudnoću. Većina apoteka ima veliku ponudu testova koji imaju prihvatljivu cenu, pa ukoliko imate neke od gore navedenih simptoma, preporučujemo Vam da kupite jedan.
​​

Pre trudnoće

Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati