Healthy-nutrition-for-conception-to-age-2

Zdrava ishrana od začeća do 2 godine

Kako zdrava ishrana tokom trudnoće utiče na bebino zdravlje tokom čitavog života
Svi znamo da je važno hraniti se zdravo i brinuti o sebi tokom trudnoće – kako za Vas, tako i za Vašu bebu koja raste. Međutim, da li ste znali da ono što jedete i pijete tokom trudnoće može uticati na zdravlje Vaše bebe tokom čitavog njenog života?
 
Od trenutka začeća, pa do bebinog 2. rođendana, majka ima najveći uticaj na zdravlje svog deteta. Devet meseci trudnoće (270 dana) i prve dve godine (365 + 365) čine ukupno 1000 dana. Majčina ishrana tokom trudnoće i hrana koju daje svojoj bebi tokom prvih 1000 dana utiču na to da li će njeno dete imati rizik da, kad poraste, ima prekomernu težinu ili čak bude gojazno, što povećava rizik od bolesti srca ili dijabetesa kasnije u životu.
 
Teško Vam je da poverujete? Pa, naučnici dokazuju ovo još od kada je prvi do toga došao profesor Dejvid Bejker. Dugotrajni uticaj ponašanja majke tokom ovih prvih 1000 dana izazvalo je kontroverze kada se prvi put o njemu pričalo 90-ih godina 20. veka, a sada je dokazano da počinje još dok je beba u materici; kada je u pitanju ishrana, na bebu veoma utiče i okruženje u kome se ona nalazi. Nakon rođenja bebe, dojenje i raznovrsna, zdrava ishrana do detetove 2. godine života ima značajnu ulogu.

Dobra ishrana tokom trudnoće, isključivo dojenje bebe tokom prvih 6 meseci života i zdrava hrana za bebe tokom procesa odvikavanja od dojenja, u kombinaciji sa zdravom ishranom deteta do njegove 2. godine, mogu obezbediti najbolji mogući rast i razvoj za dete. Svi mi želimo da naša deca budu što je moguće zdravija, pametnija i jača – a ovih 1000 dana nam daju šansu da upravo to i postignemo.
​​​​

Pre trudnoće

Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati