Musli sa kajsijom, mešanim semenkama & vanilom

Vreme pripreme: 10 minuta – Služiti: 22 x 45g porcija

Orašasti plodovi i semenke u ovom doručku obezbeđuju zdrave polinezasićene masne kiseline i širok spektar vitamina i minerala. Recept je jednostavan; sve što treba da uradite je da mešate.

Ovo jelo je: Bez mlečnih proizvoda • vegansko • vegetarijansko • sa malo zasićenih masti, šećera i soli • izvor vlakana, proteina, vitamina E, biotina, fosfora i bakra • sa visokim sadržajem mangana.

Svaka porcija sadrži:

Nutritivna vrednostKoličina% Referentni unos hranljivih sastojaka
Energija214kcal11%
Masti12g17%
Zasićene materije1.3g7%
Šećer4.5g5%
So0.18g3%

Savet nutricioniste

Osim ako nisu alergične, buduće mame mogu da uključe orašaste plodove u svoju ishranu u trudnoći. Postoji mogućnost da konzumiranje orašastih plodova u trudnoći može da smanji verovatnoću da vaša beba razvije alergije kao dete1.

Sastojci

 • 400g ovsene kaše
 • 75g suvih kajsija, grubo iseckanih
 • 75g urmi, grubo iseckanih
 • 150g celih badema
 • 175g mešanih semenki (poput semenki bundeve, suncokreta, lana, maka i susama)
 • 50g preprženih ljuštenih badema
 • Semena iz 1 mahune vanile

Služiti

 • 135ml nezaslaćenog obogaćenog badema

Recept sadrži sledeće alergene: ovas, orašasti plodovi (bademi), seme susama, gluten i sulfite. Sve nutritivne tvrdnje su zasnovane na analizi jedne porcije.

Nutritivne koristi

* Ovas: Obezbeđuje vlakna koja pomažu u sprečavanju zatvora izazvanog vašim hormonalnim promenama2

* Kajsije: Sadrže gvožđe koje može da obezbedi da vaša beba dobije neophodan kiseonik i hranljive materije u trudnoći3

* Bademi: Obezbeđuju folnu kiselinu koja može da pomogne u smanjenju rizika od oštećenja neuralne cevi kao što je spina bifida. NHS preporučuje uzimanje dodatka folne kiseline pored uzimanja hrane bogate folnom kiselinom tokom trudnoće4

Način pripreme

 1. Izmešajte sve hranljive sastojke u velikoj činiji dok se ne sjedine srazmerno.
 2. Sipajte u hermetički zatvorenu posudu.
 3. Poslužite sa bademovim mlekom.

 1. Maslova, Ekaterina etal. Konzumacija kikirikija i orašastih plodova tokom trudnoće i alergijske bolesti kod dece – da li majke treba da smanje njihov unos? Dugoročni dokaz iz Danish National Birth Cohort. J Allergy Clin Immunol. 2012; 130(3),724 — 732.
 2. NHS. Vodič za vašu trudnoću i bebu [Online] 2018 Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/common-pregnancy-problems/#constipation [Dostupno od juna 2018].
 3. Britanska fondacija za ishranu. Prehrana i dodaci tokom trudnoće [Online]. 2015.
 4. NHS. Zašto mi je potrebna folna kiselina u trudnoći? [Online] 2018 Dostupno na: https://www.nhs.uk/chq/Pages/913.aspx [Dostupno od juna 2018].

Poslednji put pregledano: 7. septembra 2018

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x