Paradajz, račići & chorizo fusili testenina

Vreme pripreme: 5 minuta – Vreme kuvanja: 30 minuta – Služiti: 2 porcije

Unoseći tradicionalne ukuse paelje u ukusno jelo od testenina, ovaj užitak koji privlači mnoge sadrži puno proteina a istovremeno obezbeđuje minerale poput tijamina i mangana.

Ovo jelo sadrži: Nizak nivo šećera • izvor vlakana • visok nivo proteina • tijamin • mangan i hlorid • izvor fosfora

Svaka porcija sadrži:

Nutritivna vrednostKoličina% Referentni unos hranljivih sastojaka
Energija415kcal21%
Masti13g19%
Zasićene materije4.5g23%
Šećer5.9g7%
So1.7g28%

Savet nutricioniste

Iako vam se savetuje da izbegavate nekuvano hladno konzervirano meso, chorizo možete jesti  dokle god je potpuno skuvan1.

Sastojci

  • 140g sušene fusili testenine od integralne pšenice
  • 60g chorizo kobasice, tanko narezane pa prepolovljene
  • 70g smrznutih, kuvanih oljuštenih račića
  • 1/2 kašičice maslinovog ulja
  • 150g čeri paradajza, prepolovljenog
  • 1 čen belog luka, mlevenog
  • 1/2 limuna
  • 1/2 kašičice paprike
  • 1/2 kašičice čili pahuljica
  • 1/4 kašičice crnog bibera
  • Nekoliko listova bosiljka, grubo pocepanih
  • 1 kašičice parmezana
  • Šaka listova rukole

Recept sadrži sledeće alergene: rakovi, gluten i mleko. Sve nutritivne tvrdnje su zasnovane na analizi jedne porcije.

Nutritivne koristi

* Fusili od integralne pšenice: Obezbeđuju vlakna koja mogu  da pomognu u prevenciji zatvora izazvanog vašim hormonalnim promenama2

* Račići: Sadrži vitamin E. Odgovarajući unos vitamina E tokom trudnoće smanjuje verovatnoću da vaše dete kasnije u životu razvije astmu i respiratorne probleme3,4. Račiće je bezbedno jesti tokom trudnoće dokle god su kuvani5

* Paradajz: Sadrži vitamin C koji može da vam zaštiti ćelije i održava ih zdravim6

Način pripreme

  1. Skuvajte testeninu u slanoj vodi u skladu sa uputstvima sa pakovanja i odložite na stranu, ostavljajući jednu šolju skuvane vode.
  2. Zagrejte ulje u tiganju i pržite beli luk 1-2 minuta pre nego što dodate chorizo. Kuvajte još 2-3 minuta, ili dok chorizo ne počne da pušta sva svoja ulja.
  3. Dodajte račiće u tiganj, promešajte da budu pokriveni chorizo uljem, a zatim dodajte papriku, čili, začin i sok od pola limuna i nastavite sa mešanjem.
  4. Dodajte paradajz, i pržite 2-3 minuta dok ne omekša i dok ne može da se zgnječi zadnjom stranom kašike. U ovom trenutku dodajte pola šolje vode od skuvane testenine, promešajte i nastavite da kuvate dok se malo ne smanji.
  5. Kada se sos malo zgusne, dodajte parmezan, bosiljak i crni biber, a zatim sipajte kuvanu testeninu i promešajte da potpuno bude prekriveno sosom. Po potrebi dodajte još skuvane vode da biste je smekšali.
  6. Umešajte rukolu sasvim na kraju i poslužite uz dodatno posipanje parmezana i crnog bibera odozgo.

  1. NHS. Hrana koju treba izbegavati u trudnoći [Online] 2017 Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/foods-to-avoid-pregnant/#raw-or-partly-cooked-eggs. [Dostupno od juna 2018].
  2. NHS. Vodič za vašu trudnoću i bebu [Online] 2018 Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/common-pregnancy-problems/#constipation [Dostupno od juna 2018].
  3. Turner SW et al Povezanost veličine fetusa, α-tokoferola po majci i astme u detinjstvu. Thorax 2010;65(5):391-7. I Devereux G et al. Nizak unos vitamina E kod majki tokom trudnoće povezan je sa astmom kod dece starosti 5 godina. Am J RespCrit Care Med 2006;174(5):499-507.
  4. Devereux G et al. Nizak unos vitamina E kod majki tokom trudnoće povezan je sa astmom kod dece starosti 5 godina. Am J RespCrit Care Med 2006;174(5):499-507.
  5. NHS. Hrana koju treba izbegavati u trudnoći [Online] 2017 Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/foods-to-avoid-pregnant/#fish-and-shellfish. [Dostupno od juna 2018].
  6. NHS. Vitamin C u trudnoći [Online] 2017 Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/vitamins-minerals-supplements-pregnant/#vitamin-c-in-pregnancy[Dostupno od jula 2018].

Poslednji put pregledano: 7. septembra 2018

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x