14. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće & razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 14 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

4 meseca (2. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u 14. nedelji

Bubrezi vaše bebe počinju da funkcionišu.

pregnancy icon

Placenta

Saznajte o važnoj ulozi koju ima vaša placenta.

salad icon

Vitamin K

Otkrijte zašto je vitamin K toliko važan za vašu bebu.

Razvoj bebe u 14. nedelji

foetus pregnancy week 14

Koje je veličine moja beba? I, kako izgleda moja beba?

Vaša beba je sada veličine ploda kivija – dužine oko 8,5 cm1. Glava je zaobljenija i proporcionalnija telu. Kapci im se razvijaju, a nokti se pojavljuju na prstima ruku i nogu. Pokreti vaše bebe postaće manje nagli kako počinju da se okreću i istežu ruke, zglobove i noge2.

Što je još važnije, bubrezi počinju da rade i mogu početi da gutaju male količine amnionske tečnosti3. Ovo prelazi u njihov stomak, kroz bubrege i nazad u amnionsku tečnost kao urin3.

Vašoj bebi će rasti dve vrste dlaka. Nekima na glavi naraste mali delić normalne kose, ali svima će narasti fina dlaka po celom telu koja se zove lanugo kako bi im pomogla da se greju4.

careline icon circle

Savet stručnjaka

Dođite do podrške koja vam je potrebna u trenutku kada vam je potrebna

Trudnoća u 14. nedelji (drugo tromesečje)

tired woman sleeping

Telesne promene

Velika vest je da ste stvorili novi organ: placentu. Ona spaja vašu matericu i bebu preko pupčane vrpce, pumpa hranljive materije, kiseonik i hormone i uklanja otpadne proizvode poput ugljen-dioksida1.

Uvećane grudi

Možda ćete primetiti da vam se dojke povećavaju. Zbog toga nekim ženama mogu biti osetljive, a druge mogu primetiti bol u leđima zbog dodatne težine. Ukoliko u brushalteru vidite žute mrlje, to je verovatno kolostrum, prvo mleko koje buduće mame proizvode. Ukoliko je to problem, počnite da koristite jastučiće za dojke1

Simptomi trudnoće u 14. nedelji

Većina žena počinje da se oseća bolje ubrzo nakon završetka prvog tromesečja, ali može proći malo više vremena dok neki simptomi, poput jutarnje mučnine, ne nestanu. Postoji i nekoliko simptoma koji se mogu javiti u drugom tromesečju1, uključujući:

 • Bolovi u stomaku izazvani širenjem materice
 • Glavobolja ili vrtoglavica
 • Krvarenje iz nosa
 • Nadimanje
 • Loša provaba i žgaravica
 • Otečene šake i stopala
 • Hloazma: prirodno zatamnjenje kože lica ili pojava smeđih mrlja
baby scan

Vaš ultrazvuk

Ultrazvučni pregledi se obavljaju između 8. i 14. nedelje, tako da bi do 14. nedelje definitivno trebalo da obavite prvi pregled. Ultrazvučna snimanja koriste bezopasne zvučne talase kako bi prikazala detaljnu sliku vaše bebe unutar vaše materice. Ni vi ni beba nećete osetiti ništa – osim malo ushićenja kada prvi put vidite svoje dete.

Fokusirajte se na vitamin K

article-31-14-weeks-pregnant

Trebalo bi da je lako dobiti sve vitamine K koji su potrebni vama i vašoj bebi iz zdrave, dobro balansirane ishrane. A, budući da je rastvorljiv u masti, vaše telo skladišti neiskorišćeni vitamin K u jetri, pa ga ne treba svakodnevno uključivati u ishranu6. Dobra vest je da kuvanje obično ne utiče na vitamin K.

Ako beba ne dobije dovoljno vitamina K tokom trudnoće, može da razvije retki poremećaj krvarenja nakon rođenja. Zbog toga se većini beba daje injekcija za jačanje odmah nakon rođenja7.

Sintetički vitamin K može biti toksičan8, stoga uzmite dodatak vitamina K samo ukoliko to savetuju vaša babica ili lekar.

NAUČNA POZADINA

VITAMIN K

Pokrenula Nutricia

Osim što je potreban za zdrav razvoj kostiju i stvaranje proteina u jetri, vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi5, omogućavajući ranama da pravilno zarastaju. Ovo je posebno važno tokom porođaja i neposredno nakon što ste se porodili, kada se vaše telo oporavlja i počinje da zarasta.

Hrana koju treba izbegavati tokom trudnoće

Ne morate ništa posebno da izbegavate tokom pojedinih nedelja, ali tokom čitave trudnoće je pametno propustiti sledeće:

banned number 1

Sirovo i nedovoljno kuvano meso

banned number 2

Nepasterizovano mleko i mlečne proizvode

banned number 3

Džigericu i prekomernu konzumaciju hrane bogate vitaminom A

weight gain icon

Koliko kilograma treba da dobijem tokom trudnoće?

Dobijanje kilograma tokom trudnoće zavisi od vaše težine pre trudnoće i veoma varira od majke do majke. Većina žena u trudnoći dobije između 10 i 12,5 kg (22-28 lb), od čega je nešto težina bebe koja sve više raste9.

 1. NHS Start 4 Life. 2. tromesečje, 14. nedelja [Online]. Dostupno na: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-14/#anchor-tabs [Dostupno od oktobra 2019].
 2. NHS. Vi i vaša beba u 13-16 nedelja trudnoće [Online]. Dostupno na: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/pregnancy-weeks-13-14-15-16.aspx Poslednji pregled strane: 17 jul 2018. Sledeći pregled: 17 jul 2021.
 3. Deans A. Vaša nova Biblija trudnoće, Vodič stručnjaka za trudnoću i rano roditeljstvo. 4. izdanje. London: Carroll & Brown Publishers Limited, 2013.
 4. Curtis GB, Schuler J. Vaša trudnoća iz nedelje u nedelju. 7. izdanje. Cambridge: Fisher books, 2011.
 5. Evropska unija. Uredba Komisije [EU] No 432/2012 od 16. maja 2012 kojom se uspostavlja lista dozvoljenih zdravstvenih tvrdnji o hranu, osim onih koje se odnose na smanjenje rizika od bolesti i na razvoj i zdravlje dece. OJ L 136 2012;1-40.
 6. NHS UK. Vitamin K [Online]. Dostupno na: www.nhs.uk/Conditions/vitamins-minerals/Pages/Vitamin-K.aspx Poslednji pregled strane: 3 mart 2017. Sledeći pregled: 3 mart 2020.
 7. NHS UK. Šta se događa odmah posle porođaja? [Online]. Dostupno na: www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/what-happens-straight-after-the-birth.aspx Poslednji pregled strane: 7 januar 2019. Sledeći pregled: 7 januar 2022.
 8. Ministarstvo zdravlja. Izveštaj o zdravstvenim i socijalnim pitanjima 41. Dijetalne referentne vrednosti za prehrambenu energiju i hranljive sastojke za Ujedinjeno Kraljevstvo. London: TSO, 1991.
 9. NHS izbori. Koliku težinu ću dobiti tokom trudnoće? [Online]. Dostupno na: https://www.nhs.uk/chq/Pages/2311.aspx?CategoryID=54 Poslednji pregled strane: 18 oktobar 2018. Sledeći pregled: 18 oktobar 2021.

Poslednji put pregledano: 4. decembra 2019

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x