18. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće & razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 18 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

4 meseca (2. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u 18. nedelji

Vaša beba može reagovati na zvukove spoljašnjeg sveta.

pregnancy icon

Snimanje anomalije

Ovo je rutinsko snimanje kojim se osigurava da je sve dobro.

carrot icon

Ishrana & hranjenje

Na meniju su zdrave grickalice i Vitamin A.

Razvoj bebe u 18. nedelji

Kako izgleda moja beba? Koje je veličine moja beba?

U 18. nedelji vaša beba je dugačka oko 14,2 cm – veličina slatke crvene paprike – i teška oko 190g1.

Otprilike od 18. do 20. nedelje, možda ćete takođe početi da osećate bebine prve pokrete dok se prebacuju između sna i aktivne budnosti. Ovi prvi pokreti su obično mali udarci nogom i kotrljanje koji se osećaju lagano i lepršavo2. Ako je to vaša prva trudnoća, možda ih nećete primetiti ili će vam se čak pogrešno učiniti zbog slabih probavnih smetnji, jer mnoge buduće mame prijavljuju da osećaju veće pokrete nakon obroka ili kasno u noć2.

Otprilike u to vreme i vaša beba može početi da reaguje na zvukove spoljašnjeg sveta, što ovo vreme čini idealnim za razgovor sa vašim stomakom3. Refleksi vaše bebe takođe nastavljaju da se razvijaju – gutanje, sisanje i sluh4.

U plućima vaše bebe počinju da se razvijaju vazdušne vrećice zvane alveole i uobičajeno je da vaša beba u ovoj fazi iskusi štucanje3, mada je malo verovatno da ćete ih vi osetiti.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Trudnoća u 18. nedelji (drugo tromesečje)

Šta se dešava u mom telu?

Vaša materica će se pomeriti u svoj položaj i otprilike je veličine dinje. Trebalo bi da to možete da osetite na oko jedan i po inča ispod pupka3. Takođe je moguće da ćete primetiti pojavu Linea Nigra (latinski „crna linija“). To je zapravo smeđkasta linija, široka oko centimetar i savršeno prirodna. Uzrokovana je porastom hormona koji stvara placenta5.

Mnoge žene kažu da se osećaju pomalo nespretno dok se prilagođavaju stomacima koji sve više rastu. Možda ćete primetiti da dojke počinju da se povećavaju, posebno ako je ovo vaša prva trudnoća4. Vaš krvni pritisak će verovatno biti malo niži, zato nemojte da skačete iz sedećeg položaja jer bi moglo da vam se zavrti u glavi4. Jedite malo i često da biste pomogli da nivo šećera u krvi bude stabilan i da biste održali stabilan nivo energije.

Simptomi trudnoće u 18. nedelji

stretch marks prevention

Kako vam stomak raste, možete videti pojavu strija na stomaku ili dojkama6. Obično postaju mnogo manje primetne nakon porođaja. Ne trošite novac na ’čudotvorne kreme’ – dovoljna je jednostavna hidratantna krema.

Krivite svoje hormone. Opet. Srećom, trudnice dobijaju besplatnu zubarsku negu koja se nastavlja tokom prve godine bebinog života7. Zatražite od vaše babice potvrdu o izuzeću od materinstva.

Dok vaše telo pumpa više krvi a hormoni divljaju, možete da se osećate izuzetno vruće i to ne uvek u najboljem smislu te reči. Nosite labave, prozračne tkanine i hidrirajte se ohlađenom vodom8.

Česti odlasci u kupatilo su jedan od najčešćih simptoma rane trudnoće, jer materica koja sve više raste počinje da vrši pritisak na bešiku.

Ti hormoni su najverovatniji krivci. Paracetamol je obično sigurno uzimati tokom trudnoće i tokom dojenja, ali uvek u najnižoj efikasnoj dozi i za najkraće moguće vreme9.

Vaše grudi mogu postati veće i osećati se bolno. Možda ćete takođe primetiti da su vam bradavice istaknutije više nego obično i da su tamnije boje dok vaše telo počinje da se priprema za dojenje.

Snimanje anomalije

baby scan

Ovo zvuči pomalo zastrašujuće, ali je zapravo reč o standardnom ultrazvučnom pregledu kako biste bili sigurni da je sa vašom bebom sve u redu. Trebalo bi da vam se ponudi pregled anomalije između 18. i 20. nedelje. Niste obavezni da idete na snimanje, ali preporučujemo ga.

Skeniranje detaljno pregleda vašu bebu kako bi se utvrdilo da li postoji nešto neobično u njenom izgledu i razvoju. Iz skeniranja je moguće prepoznati niz uslova, ali ne sve. Većina snimanja otkriva zdrave bebe, ali ako ono pokupi nešto što ne očekujete, možda će vam biti ponuđen niz daljih testova. Opet, vaš je izbor da li ćete ih imati.

Snimanje neće naštetiti vama ni vašoj bebi, ali moglo bi da bude pomalo nelagodno, jer će sonograf možda morati malo da pritisne vaš stomak da bi se dobio najjasniji pogled.

Da li je dečak ili devojčica?

Možda će sonograf ovim snimanjem reći pol vaše bebe. Međutim, ne žele svi da znaju i nije uvek bolnička politika da se otkrije pol bebe. Bez obzira da li želite da znate ili ne, razjasnite to pre snimanja.

Fokusirajte se na Vitamin A

Vitamin A doprinosi razvoju dva najsloženija i najneobičnija dela tela vaše bebe – njihovim očima. Takođe je važan za njihov imunitet i proizvodnju ćelija kože i potpomaže razvoj alveolanih kesa u plućima vaše bebe. Oni pomažu u prenosu kiseonika u krv i uklanjaju ugljen-dioksid10.

cheese cream cottage

Postoje dva oblika vitamina A:

 • Retinol – nalazi se u visokim nivoima u nekim mesnim i ribljim proizvodima, kao i u bezbednim nivoima u mlečnoj hrani i jajima11
 • Beta-karoten – supstanca u voću i povrću koju telo može da pretvori u vitamin A11.

Važan čin balansiranja

Previše vitamina A može biti štetno, kao i premalo – ali dobro izbalansirana ishrana treba da vam obezbedi pravu količinu vitamina A. Saznajte koje izvore treba da uvrstite u svoju ishranu u trudnoći i koju hranu i dodatke treba izbegavati.

NAUČNA POZADINA

VITAMIN A

Pokrenula Nutricia

Vitamin A je vitamin rastvorljiv u mastima, što znači da se skladišti u jetri i masnim ćelijama tela. Zdrava zaliha vitamina A tokom trudnoće stvara prirodne zalihe vaše bebe u pripremi za prvih nekoliko meseci života12. Nizak nivo vitamina A može uticati na imunološku funkciju vaše bebe nakon rođenja, čineći je podložnijom infekcijama i bolestima12.

 1. NHS UK. Vi i vaša beba u 18. nedelji trudnoće. [Online]. Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/18-weeks-pregnant/ Poslednji pregled strane: 17 jul 2018. Sledeći pregled: 17 jul 2021.
 2. Murkoff H, Mazel S. Šta očekivati dok iščekujete porođaj. 4. izdanje. London: Simon & Schuster Ltd, 2009. Curtis GB, Schuler J. Vaša trudnoća iz nedelje u nedelju. 7. Izdanje. Cambridge: Fisher books, 2011.
 3. Majka & beba. 18 nedelja trudnoće: saveti, simptomi i šta očekivati. [Online] Dostupno na: https://www.motherandbaby.co.uk/pregnancy-and-birth/pregnancy/pregnancy-week-by-week/week-18-eighteen-weeks-pregnant [Dostupno od decembra 2019]
 4. NHS UK. Start4life. 18. nedelja – vaše drugo tromesečje. [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-18/ [Dostupno od decembra 2019]
 5. Heffner, Linda (2010). Reproduktivni sistem na prvi pogled. Wiley-Blackwell. pp. 51. ISBN 978-1-4051-9452-5. Online pregled Dostupno na: https://archive.org/details/reproductivesyst03edheff/page/51
 6. NHS UK. Start4life. 17. nedelja – vaše drugo tromesečje. [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-17/ [Dostupno od decembra 2019]
 7. NHS UK. Start4life. 13. nedelja – vaše drugo tromesečje. [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-13/ [Dostupno od decembra 2019]
 8. 10 uobičajenih tvrdnji o trudnoći. [ONLINE] Dostupno na: https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/early-pregnancy/10-common-pregnancy-complaints [Dostupno od decembra 2019]
 9. NHS UK. Mogu li da uzimam paracetamol kada sam trudna? [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/can-i-take-paracetamol-when-i-am-pregnant/ Poslednji pregled strane: 1 jun 2018. Sledeći pregled: 1 jun 2021.
 10. Checkley W et al. Dodatak vitamina A majci i funkcija pluća kod potomaka. N Engl J Med 2010;362(19):1784-1794.
 11. NHS UK. [Online] Vitamin A – Vitamini i minerali. [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-a/ Poslednji pregled strane: 3 mart 2017. Sledeći pregled: 3 mart 2020/
 12. Azaïs-Braesco V, Pascal G. Vitamin A u trudnoći: zahtevi i bezbednosne granice. Am J ClinNutr 2000;71(5):1325-1333.

Poslednji put pregledano: 18. decembra 2019

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x