20. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće & razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 20 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

5 meseca (2. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u 20. nedelji

Ove nedelje počinjemo da odvajamo devojčice od dečaka.

pregnancy icon

Vežbanje i zdravlje

Održavanje vaše kondicije i zdravlja potpomaže kondiciju i zdravlje bebe.

salad icon

Ishrana & hranjenje

Obavezno održavajte nivo gvožđa na visini.

Razvoj bebe u 20. nedelji

foetus pregnancy week 20

Kako izgleda moja beba? Koje je veličine moja beba?

U 20. nedelji trudnoće vaša beba će biti otprilike 16 cm dugačka od glave do pete (veličina banane) i teška oko 300 g1. Otkucaji srca su im dovoljno jaki da ih je lako detektovati.

Vaša beba je sada prekrivena slojem belog, kremastog „verniksa“ (sirasti maz), supstance za koju se misli da štiti njenu nežnu kožu2. Kasnije će klizavost verniksa pomoći vašoj bebi da se spusti niz porođajni kanal.

Ako imate devojčicu, razvijaće joj se materica1, a jajnici će već imati sedam miliona primitivnih jajnih ćelija u sebi3. Kada se rodi, nosiće dva miliona jaja3. Ako imate dečaka, ovo je nedelja kada testisi počinju da se spuštaju iz njegovog abdomena3.

Razvoj nervnih ćelija vaše bebe se usporava, ali stvaraju se složenije veze – toliko da vaša beba može da uživa u zadovoljavajućem istezanju4.

Vaše snimanje anomalije

Između 18. i 20. nedelje vaše trudnoće, biće vam zakazano snimanje anomalija kako biste bili sigurni da se vaša beba pravilno razvija i razgovaraćete o sledećim koracima ukoliko postoje sumnje na probleme. To nije razlog za brigu.

Trudnoća u 20. nedelji (drugo tromesečje)

Šta se dešava u mom telu?

Vaša placenta nastavlja da isporučuje hranljive materije bebi i uklanja otpad sa nje, ali beba će uskoro postati veća od vaše placente. Vaša placenta takođe nastavlja da raste, povećavajući se trostruko do rođenja3. Zbog svoje važne uloge, sonograf će takođe pregledati vašu placentu tokom snimanja.

Takođe možete početi da doživljavate Braxton-Hicks kontrakcije ili „lažne porođajne bolove“5. Već od 20. nedelje vaše telo započinje pripreme za porođaj. Kontrakcije su nepredvidive i neće ih svi doživeti. One mogu biti uzrokovane prevelikom aktivnošću, punom bešikom ili, obratno, dehidratacijom. (Pogledajte? Nepredvidive.) Kontrakcije su obično blage (neke možda i ne primećujete), razlikuju se u intenzitetu i trajanju i obično nisu razlog za zabrinutost.

Ukoliko tokom ovih kontrakcija osetite bol, redovne, jake kontrakcije svakih pet minuta ili vaginalno krvarenje, trebalo bi da se obratite svom lekaru ili babici.

parenting icon circle

Svetlije budućnosti počinju ovde

Saznajte više o razvoju dojenčadi kako biste pomogli oblikovanje budućnosti svoje bebe

Simptomi trudnoće u 20. nedelji

pregnant woman drinking water

Krivite svoje hormone. Opet. Srećom, trudnice dobijaju besplatnu zubarsku negu koja se nastavlja prve godine bebinog života6. Zatražite od vaše babice potvrdu o izuzeću od materinstva.

Kako vam stomak raste, možete videti pojavu strija na stomaku ili dojkama7. Obično postaju mnogo manje primetne nakon porođaja. Ne trošite novac na ’čudotvorne kreme’ – dovoljna je jednostavna hidratantna krema.

Česti odlasci u kupatilo su jedan od najčešćih simptoma rane trudnoće, jer materica koja sve više raste počinje da vrši pritisak na bešiku.

Hormon trudnoće progesteron usporava varenje, što može dovesti do nadimanja i viška gasova8.

Bolove u stomaku uzrokuje širenje materice (i takođe se nazivaju „bolovi u okruglim ligamentima“)2.

Fokusirajte se na gvožđe

Gvožđe je ključni hranljivi sastojak tokom trudnoće i važan deo izbalansirane ishrane. Preporučeni dnevni unos za svaku ženu, bilo da je trudna ili ne, je 14,8 mg svakog dana9. Gvožđe je vašim krvnim ćelijama potrebno za prenos kiseonika po vašem telu10 i do vaše bebe. Gvožđe takođe doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji vaše bebe11.

Nedostatak gvožđa može prouzrokovati anemiju, pa će se nivo gvožđa, nivo hemoglobina i broj crvenih krvnih zrnaca redovno kontrolisati dok ste trudni.

Mnoge žene imaju niži nivo hemoglobina tokom trudnoće, ali se dodaci gvožđa propisuju samo ako su vrlo niski12.

broccoli 2

Hrana bogata gvožđem

 • Nemasno meso (uvek se pobrinite da je dobro kuvano)
 • Masna riba, poput sardina
 • Tamnozeleno povrće, uključujući brokulu, potočarku, spanać i kelj
 • Indijski orah
 • Mahunarke, leblebije, pasulj i sočivo
 • Integralne žitarice, uključujući integralni hleb i žitarice za doručak obogaćene gvožđem
 • Suvo voće, kao što su kajsije, suve šljive i suvo grožđe
 • Jaja

NAUČNA POZADINA

GVOŽĐE

Pokrenula Nutricia

Vitamin C može da pomogne u poboljšanju unosa gvožđa – ali neki sastojci i jedinjenja mogu inhibirati vašu sposobnost apsorpcije gvožđa. Na primer, čaj i kafa sadrže fenolna jedinjenja (prirodne hemikalije koje stvaraju ukus i “osećaj u ustima”) za koja je poznato da inhibiraju apsorpciju gvožđa13.

Takođe se smatralo da integralne žitarice sprečavaju apsorpciju minerala zbog fitata. Međutim, kuvanje, ključanje, natapanje ili klijanje integralnih žitarica čini fitinsku kiselinu neaktivnom, omogućavajući vam da apsorbujete gvožđe i druge minerale i iskoristite integralna vlakna14.

Vežbajte u 20. nedelji

Umereno vežbanje je dobro i za vas i za vašu bebu ukoliko ste oboje zdravi. Čak i ako ranije niste vežbali, možete da počnete sada, ali idite nežno i izaberite vežbe sa malim uticajem.

Možda ćete morati da usporite kako trudnoća odmiče ili ako vam to savetuje trudnički tim. Ako ne možete da ćaskate, a da tokom vežbanja ne ostanete bez daha, verovatno vežbate previše. Ako sumnjate, razgovarajte sa svojom babicom.

active for 2 swimming

Šetanje

Ovo je savršena vežba za trudnoću, a brzo hodanje je dobro za vaše srce. Trebalo bi da vaš cilj bude tri do pet šetnji po 30 minuta svake nedelje15.

Joga

Ovo može pomoći u istezanju i jačanju mišića, smanjenju bolova u trudnoći (posebno bolova u donjem delu leđa) i smanjenju krvnog pritiska. Ne isprobavajte složene poze, posebno preokrete, i izbegavajte ’Bikram vruću jogu’15.

Plivanje

Ovo je odlična vežba koja vam istovremeno omogućava stvaranje snage i aerobne izdržljivosti. Možete plivati tri do pet puta nedeljno, svaki put do 30 minuta15.

Počnite sa malim naporima i radite do 30 minuta vežbanja tri do pet puta nedeljno. Uvek odvojite nekoliko trenutaka da se zagrejete pre vežbanja i odvojite vreme za hlađenje istezanjem i laganim dubokim udisajima nakon vežbanja.

 1. Murkoff H, Mazel S. Šta očekivati dok iščekujete porođaj. 4. izdanje. London: Simon & Schuster Ltd, 2009.
 2. NHS UK. 20. nedelja – vaše drugo tromesečje. [ONLINE] Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/20-weeks-pregnant/ [Dostupno od decembra 2019]
 3. 20 nedelja trudnoće: saveti, simptomi i šta očekivati. [ONLINE] Dostupno na: https://www.motherandbaby.co.uk/pregnancy-and-birth/pregnancy/pregnancy-week-by-week/week-20-twenty-weeks-pregnant
 4. Deans A. Vaša nova Biblija trudnoće, Vodič stručnjaka za trudnoću i rano roditeljstvo. 4. izdanje. London: Carroll & Brown Publishers Limited, 2013.
 5. Braxton Hicks. [ONLINE] Dostupno na: https://www.tommys.org/pregnancy-information/labour-birth/braxton-hicks Poslednji pregled strane: 3. jul 2019. Sledeći pregled: 3. jul 2022.
 6. NHS UK. Start4life. 13. nedelja – vaše drugo tromesečje [Online] Dostupnoat: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-13/ [Dostupno od decembra 2019]
 7. NHS UK. Start4life. 17. nedelja – vaše drugo tromesečje [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-17/ [Dostupno od decembra 2019]
 8. NHS Start 4 Life. 1. tomesečje, 10. nedelja [Online]. Dostupno na: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/1st-trimester/week-ten/ [Dostupno od decembra 2019]
 9. Ministarstvo zdravlja. Izveštaj o zdravstvenim i socijalnim pitanjima 41. Dijetalne referentne vrednosti za prehrambenu energiju i hranljive sastojke za Ujedinjeno Kraljevstvo. TSO: London, 1991.
 10. Evropska unija. Uredba komisije (EU) No 432/2012 od 16. maja 2012 o uspostavljanju liste dozvoljenih zdravstvenih tvrdnji o hrani, osim onih koje se odnose na smanjenje rizika od bolesti i na razvoj i zdravlje dece OJ L 136 2012;1
 11. Evropska unija. Uredba Komisije (EU) No 957/2010 od 22. oktobra 2010 o odobrenju i odbijanju odobrenja određenih zdravstvenih tvrdnji o hrani koje se odnose na smanjenje rizika od bolesti i razvoj i zdravlje dece. OJ L 279 2010;13-7.
 12. NHS UK. Vitamini, dodaci i ishrana u trudnoći. [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/vitamins-minerals-supplements-pregnant/ [Dostupno od decembra 2019]
 13. Mascitelli L, Goldstein M, Inhibicija apsorpcije gvožđa polifenolima kao mehanizam protiv raka, QJM: Međunarodni medicinski časopis, tom 104, 5, maj 2011, Strana 459–461, https://doi.org/10.1093/qjmed/hcq239 [Dostupno od decembra 2019]
 14. Brune M, Rossander L, Hallberg L. Odeljenje za medicinu II, Univerzitet Göteborg, Sweden. Apsorpcija gvožđa i fenolna jedinjenja: značaj različitih fenolnih struktura. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2598894
 15. Healthline. Koje vežbe su sigurne u drugom tromesečju? [Online] Dostupno na: https://www.healthline.com/health/pregnancy/second-trimester-exercise-fitness [Dostupno od decembra 2019]

Poslednji put pregledano: 19. decembra 2019

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x