24. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće & razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 24 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

6 meseca (2. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u 24. nedelji

Sva ta praksa disanja dobro dođe vašoj bebi.

pregnancy icon

Trudnoća u 24. nedelji

Detaljnije ćemo pogledati kako insulin utiče na šećer u krvi.

fish icon 2

Ishrana & hranjenje

Istražujemo jod, inteligentan hranljivi sastojak.

Razvoj bebe u 24. nedelji

Foetus Pregnancy Week 24

Kako izgleda moja beba? Koje je veličine moja beba?

U 24. nedelji trudnoće, vaša beba je dugačka oko 21cm od temena glave do pete, otprilike iste veličine kao klas, samo teža. Treba da ima težinu od oko 600g.1,2

Vaša beba je sada prilično formirana, mada je pomalo mršava. Tokom narednih nedelja on ili ona će nastaviti da dobijaju na težini. Vaša beba takođe sada ima sve svoje crte lica, uključujući obrve i trepavice – možda čak imaju i pramenove kose1.

Supstanca nazvana „surfaktant“3 se pojavljuje u plućima vaše bebe. Pomaže da malene vazdušne kesice u plućima (alveole) ostanu otvorene. Vaša beba vežba disanje otprilike od 17. nedelje, pa bi, ako bi bila prevremeno rođena, imala dobre šanse da preživa i diše bez pomoći neonatalne jedinice.

Vaša beba će postati malo manje akrobatska zbog svoje veličine. Međutim, ona i dalje ima taktilni odnos sa okolinom i vi ćete i dalje osećati, pa čak i videti, kako se vaša beba pomera, kotrlja, šutira i isteže.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Trudnoća u 24. nedelji (drugo tromesečje)

Šta se dešava u mom telu?

Sada bi trebalo da vam je stomak vidljiv i da i dalje raste. Ili da li bi trebalo? Svaka trudnoća je drugačija: na nekim budućim mamama se trudnoća pokazuje rano, dok druge mogu proći ceo svoj termin sa jedva primetnim stomakom. Ono što je važno je da slušate svog lekara ili babicu i (iako to može biti teško) ignorišete ljude koji vam govore kako stvari “treba da izgledaju”. Čak i ako su to sami roditelji, njihova trudnoća bila je jedinstvena za njih, kao i vaša za vas.

Takođe treba pripaziti na nivo insulina. Insulin je hormon koji reguliše nivo šećera u krvi i ako ga nemate dovoljno, nivo šećera u vašoj krvi može postati izuzetno visok.

Nizak nivo insulina takođe može dovesti do gestacionog dijabetesa4, što može uzrokovati probleme za vas i vašu bebu. Zbog toga se većini žena nudi test na toleranciju na glukozu u ovoj i u 28. nedelji. Za više detalja razgovarajte sa svojim lekarom ili babicom.

Određene grupe žena imaju veći rizik od razvoja gestacionog dijabetesa od drugih. Tu spadaju žene sa indeksom telesne mase (BMI) od 30 ili više i žene iz južne Azije, Bliskog istoka ili afro-karipskog nasleđa.5

Simptomi trudnoće u 24. nedelji

Woman suffering from depression in pyjamas

Braxton-Hicks kontrakcije, poznate i kao „lažni porođajni bolovi“, se dešavaju kada se materica stegne i opusti. To je način na koji vaše telo „vežba“ za porođaj, a ne nešto zbog čega treba da brinete. One postaju očiglednije u drugom i trećem tromesečju.6

Ti hormoni su najverovatniji krivci. Paracetamol je obično sigurno uzimati tokom trudnoće, ali uvek u najnižoj efikasnoj dozi i to u najkraćem mogućem roku.7

Vaše grudi mogu postati veće i osećati se bolno. Možda ćete takođe primetiti da vam bradavice istaknutije nego obično i da su tamnije boje dok vaše telo počinje da se priprema za dojenje.

Kako vaš stomak raste, možete videti pojavu strija na stomaku ili dojkama8. Obično postaju mnogo manje primetne nakon porođaja. Ne trošite novac na ’čudotvorne kreme’ – dovoljna je jednostavna hidratantna krema.

Vaše telo zadržava više vode dok ste trudni, pa ako predugo stojite, gravitacija će uzeti danak i poslati vodu u vaše zglobove, šake i stopala. Podignite noge – tačno uvis: poduprite ih tako da budu na visini iznad vašeg srca u trajanju od jednog sata svakog dana.9

Ove probavne probleme uzrokuju to što vaša beba raste u nekom od prostora koji vaš stomak zauzima, i vaši hormoni koji se menjaju.10

Fokusirajte se na jod

Jod možete smatrati gorivom za mozak vaše bebe, jer su studije pokazale da može povećati IQ11 bebe, pa čak i dovesti do poboljšanja celoživotnog napretka12.

Međutim, blagi nedostatak joda može biti čest među trudnicama13, a istraživanja Univerziteta Surrey i Univerziteta Bristol sugerišu da čak i blagi nedostatak joda u trudnoći može biti povezan sa lošijom kognitivnom funkcijom13.

Steamed chinese style fish fillet.

Srećom, većina budućih mama može dobiti dovoljno joda iz dobro izbalansirane ishrane. Bela riba je najbogatiji prirodni izvor, a mlečni proizvodi, uključujući jogurt i kravlje mleko, takođe su bogati jodom.

Međutim, jod iz mlečnih proizvoda varira od sezone do sezone14, što može uticati na količinu joda u vašoj ishrani15. Mleko proizvedeno zimi, kada se krave hrane zimskim obrocima, sadrži više joda. Tokom leta su izmereni niži nivoi14.

Razgovarajte sa svojim lekarom ili babicom o uzimanju dodatka joda. Ako već unosite dovoljno joda kroz dobro izbalansiranu ishranu, malo je verovatno da će vam trebati dodatak, a previše joda može biti štetno za vašu bebu.

Budući da su najbolji izvori joda životinjski, vegetarijanci i vegani mogu biti u većem riziku od njegovog nedostatka15

NAUČNA POZADINA

JOD

Pokrenula Nutricia

Lako je osećati zbunjenost zbog joda. S jedne strane, blagi do umereni nedostatak može dovesti do loše kognitivne funkcije kod bebe. S druge strane, previše joda je takođe loše za vas i vašu bebu. To je čin delikatnog balansiranja.

Vašem telu je potreban jod za stvaranje hormona štitne žlezde, koji utiču na normalnu funkciju ćelija i telesne procese kao što su srčani puls i metabolizam. Tokom trudnoće, ćelije vaše bebe se takođe oslanjaju na unos joda, uključujući ćelije u njihovom mozgu koji se brzo razvija16.

Svim ženama je potrebno najmanje 0,14mg joda dnevno17. Svetska zdravstvena organizacija predlaže da trudnice uzimaju 0,25mg dnevno18. Ako ste zabrinuti zbog nivoa joda, obratite se lekaru ili babici koji će možda predložiti uzimanje dodataka.

 1. Deans A. Vaša nova biblija za trudnoću, Vodič stručnjaka za trudnoću i rano roditeljstvo. 4. izdanje. London: Carroll & Brown Publishers Limited, 2013. p. 42.
 2. Murkoff H, Mazel S. Šta očekivati kada iščekujete porođaj. 4. izdanje. London: Simon & Schuster Ltd, 2009. p. 261.
 3. Mother&Baby. 24 nedelje trudnoće: saveti, simptomi i šta očekivati. [Online] Dostupno na: https://www.motherandbaby.co.uk/pregnancy-and-birth/pregnancy/pregnancy-week-by-week/week-24-twenty-four-weeks-pregnant [Dostupno od decembra 2019]
 4. NHS UK. Pregled – Gestacioni dijabetes. [Online] https://www.nhs.uk/conditions/gestational-diabetes/ Poslednji pregled strane: 6 avgust 2019. Sledeći pregled: 6 avgust 2022
 5. Diabetes UK. Šta je gestacioni dijabetes? [Online] Dostupno na: https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/gestational-diabetes [Dostupno od decembra 2019]
 6. Tommy’s UK. Braxton Hicks. [Online] Dostupno na: https://www.tommys.org/pregnancy-information/labour-birth/braxton-hicks [Dostupno od decembra 2019]
 7. NHS UK. Mogu li da uzimam paracetamol kada sam trudna? [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/can-i-take-paracetamol-when-i-am-pregnant/ Poslednji pregled strane: 1 jun 2018. Sledeći pregled: 1 jun 2021.
 8. NHS UK. Strije u trudnoći. [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/stretch-marks-pregnant/ Poslednji pregled strane: Avgust 2019. Sledeći pregled: Avgust 2022
 9. Tommy’s. 10 uobičajenih tvrdnji o trudnoći. [Online] Dostupno na: https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/early-pregnancy/10-common-pregnancy-complaints Poslednji pregled strane: April 2018. Sledeći pregled: April 2021.
 10. NHS Start4life. 15. nedelja – vaše drugo tromesečje [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-25/ [Dostupno od decembra 2019]
 11. Bath SC et al Uticaj neadekvatnog statusa joda kod trudnica u Velikoj Britaniji na kognitivne ishode kod njihove dece: rezultati Avonove longitudinalne studije o roditeljima i deci  (ALSPAC). Lancet 2013;382(9889):331-7.
 12. NHS UK. Dodaci joda mogu pomoći majkama, bebama i ekonomiji. 10. avgust, 2015. [Online]
 13. NHS UK. Da li majčin nedostatak joda može naštetiti IQ deteta? 22. maj 2013. [Online]
 14. Travnicek et al. Sadržaj joda u sirovom mleku [Online]. 2006. Dostupno na: https://pdfs.semanticscholar.org/a8ec/21e3ae400707d370dcd41e5cd20bf5d2393b.pdf [Dostupno od decembra 2019]
 15. Furmidge-Owen, V. Longitudinalna studija statusa joda tokom trudnoće kod žena u Velikoj Britaniji [Online]. 2013. Dostupno na: https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/longitudinal-study-of-iodine-status-throughout-gestation-in-uk-women/9093BC156744A8BB6AAA1857266DACED [Dostupno od decembra 2019]
 16. Delange F. Potrebe za jodom tokom trudnoće, laktacije i neonatalnog perioda i pokazatelji optimalne ishrane sa jodom. Public Health Nutr 2007;10(12A):1571-1580.
 17. Ministarstvo zdravlja. Izveštaj o zdravstvenim i socijalnim pitanjima 41. Dijetalne referentne vrednosti za prehrambenu energiju i hranljive sastojke za Ujedinjeno Kraljevstvo.. London: TSO, 1991.
 18. Britansko dijetetsko udruženje. Informativni list o hrani: Jod [Online]. 2013.

Poslednji put pregledano: 14. januara 2020

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x