25. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće & razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 25 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

6 meseca (2. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u 25. nedelji

Da li vaša beba štuca ili čak pleše?

pregnancy icon

Trudnoća u 25. nedelji

Ove nedelje, istražujemo dve vrste oticanja u trudnoći.

fish icon 2

Fokusirajte se na ishranu

Da li zaista treba da  ‘jedete za dvoje’?

Razvoj bebe u 25. nedelji

Foetus Pregnancy Week 25

Kako izgleda moja beba? Koje je veličine moja beba?

U 25. nedelji trudnoće, vaša beba je dugačka oko 22cm od glave do pete i teška je približno 700g1. On ili ona su otprilike veličine karfiola.

Poboljšavanjem koordinacije, vaša beba sada može da napravi pesnicu i dohvati svoja stopala1. Možda ćete osetiti da se kreću kao odgovor na to kada dodirnete spoljnu stranu svog stomaka2 – a mogli biste čak i da primetite kada vaša beba štuca3.

Vaša beba počinje da postaje ružičasta, jer se kapilari formiraju ispod kože i pune krvlju4. Unutra, njena pluća se spremaju da udahnu prvi put i nastavljaju da proizvode surfaktant koji će joj pomoći da potpomogne normalnu funkciju pluća nakon što se rodi3. U međuvremenu se razvijaju nervi oko njenih usta1. To će pomoći vašoj bebi da se usmeri prema bradavici kroz osećaj dodira u ranim fazama dojenja1.

Sluh vaše bebe je napredovao i možda će sada moći da prepozna glas vašeg partnera. Možda čak primetite da vaša beba preferira određene vrste muzike.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Trudnoća u 25. nedelji (drugo tromesečje)

Šta se dešava u mom telu?

Pupčana vrpca koja vas spaja sa vašom bebom je sada debela i čvrsta, isporučuje bebi neophodne hranljive materije i kiseonik, a otpad uklanja preko vašeg tela5.

Možda ćete primetiti otoke na šakama, stopalima i licu. To je verovatno uzrokovano zadržavanjem vode, što je normalno u ovoj fazi trudnoće. Međutim, ako primetite otok, važno je da ga spomenete svojoj babici ili lekaru. To može biti znak preeklampsije6, ozbiljnog stanja koje se obično javlja u drugoj polovini trudnoće ili neposredno nakon rođenja bebe.

Zajedno sa oticanjem, simptomi preeklampsije uključuju jake glavobolje, zamućenje vida ili treptanje svetla i bol neposredno ispod rebara6. Ukoliko imate bilo koji od ovih simptoma, obratite se svom lekaru opšte prakse, babici ili nazovite 111.

Vaša beba takođe nastavlja da raste u prostoru koji zauzima vaš stomak. Zbog ovoga ćete možda mnogo više podrigivati. Nije za sve kriva vaša beba: hormoni i opuštanje mišića takođe doprinose lošoj probavi i žgaravici7.

Simptomi trudnoće u 25. nedelji

Getting a good nights sleep

Brakton-Hicks kontrakcije, poznate i kao „lažni porođajni bolovi“, se dešavaju kada se materica stegne i opusti. To je način na koji vaše telo „vežba“ za porođaj, a ne nešto zbog čega treba da brinete. Neke žene ih čak ni ne primećuju8.

Kako vam stomak raste, spavanje može biti otežano. Pokušajte da zaspite na levoj strani, jer je to bolje za protok krvi do vaše bebe, materice i bubrega9. Pokušajte da izbegavate duže ležanje na leđima i razmislite o kupovini jastuka za „trudnoću“ kako biste poboljšali svoj san.

Obično se javlja noću, pa obavezno uključite svetlo ukoliko ustanete da biste pomogli da nestane. Ne želite da se spotaknete i padnete. Lagane vežbe za noge, zglobove i stopala vam mogu pomoći da sprečite grč.

Kako vam stomak raste, možete videti pojavu strija na stomaku ili dojkama. Obično postaju mnogo manje primetne nakon porođaja. Ne trošite novac na ’čudotvorne kreme’ – nežno ih masirajte neparfemisanom hidratantnom kremom ili uljem za telo10.

Možete iskusiti bolove na stomaku. Uzrok tome je vaša materica koja se širi (poznata kao „bolovi u okruglim ligamentima“)11.

Loša vest je da vas hormoni čine ranjivijim na zarazu na desnima. Dobra vest je da imate pravo na besplatnu zubarsku negu tokom čitave trudnoće i tokom 12 meseci nakon rođenja bebe12.

Fokusirajte se na ishranu

food to avoid during breastfeeding

S jedne strane, imate bebu koja raste u predelu koji zauzima vaš stomak. S druge strane, treba da unesete više kalorija, posebno u trećem tromesečju. Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za izvrsnost u zdravstvu i nezi (NICE) preporučuju da žene u poslednjem tromesečju treba da unesu dodatnih oko 200 kalorija svakog dana13.

Kako spakovati više u manje prostora? Jedan od načina je ‘paša’. Umesto da jedete tri velika obroka dnevno, pojedite pet ili šest manjih obroka, tako da se ne osećate sito. Ovo će smanjiti i vaše probleme sa varenjem i žgaravicom.

Međutim, pošto su svi različiti, vaš tačan unos kalorija će zavisiti od vašeg metabolizma, koliko ste aktivni i da li nosite više od jednog deteta. Napravili smo niz ukusnih, izbalansiranih recepata za trudnoću koji će vam pomoći da uživate u zdravijoj trudnoći i oblikujete zdraviju budućnost svoje bebe.

Hrana: šta je unutra, a šta napolju za vaše poslednje tromesečje

 • Manji, češći obroci zbog kojih nećete osećati da ste se prejeli.
 • Izbegavajte bogatu, začinjenu i masnu hranu.
 • Upakujte puno vitamina C, vitamina K, tiamina (vitamin B1) i vlakana u svoju ishranu14
 • Neka unos kofeina bude nizak i izbegavajte visok nivo kofeina, slatka energetska pića.
 • Sedeći uspravno dok jedete može pomoći u varenju15.

NAUČNA POZADINA

DODATNE KALORIJE

Pokrenula Nutricia

Uobičajen je mit da trudnice treba da ’jedu za dvoje’16. Nije tačno: vaša beba će dobiti sve hranljive materije koje su joj otrebne tokom prvih šest meseci – a da vi ne morate da povećate količinu koju jedete16.

Zapravo, istraživanje je pokazalo da žene sa prekomernom telesnom težinom tokom trudnoće imaju povećan rizik od pobačaja i razvijaju uslove poput gestacionog dijabetesa, preeklampsije i visokog krvnog pritiska17.

Obavezno nastavite da jedete zdravu i dobro izbalansiranu hranu koja će vašoj bebi pomoći da dostigne konačan rast pre rođenja.

 1. Deans A. Vaša nova Biblija trudnoće, Vodič stručnjaka za trudnoću i rano roditeljstvo. 4. izdanje. London: Carroll & Brown Publishers Limited, 2013. p. 43.
 2. Murkoff H, Mazel S. Šta očekivati dok iščekujete porođaj. 4. izdanje. London: Simon & Schuster Ltd, 2009. p. 261.
 3. NHS UK. Vi i vaša beba u 25. nedelji trudnoće. [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/25-weeks-pregnant/ [Dostupno od decembra2019]
 4. Mother & Baby. 25. nedelja trudnoće: saveti, simptomi i šta očekivati. [Online] Dostupno na: https://www.motherandbaby.co.uk/pregnancy-and-birth/pregnancy/pregnancy-week-by-week/week-25-twenty-five-weeks-pregnant [Dostupno od decembra2019]
 5. NHS UK. Šta je pupčana vrpca? [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/what-is-the-umbilical-cord/ [Dostupno od decembra2019]
 6. NHS UK. Pregled: Preeklampsija. [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pre-eclampsia/ Poslednji pregled strane: 7 jun 2018. Sledeći pregled: 7 jun 2021
 7. NHS UK. Loša probava i žgaravica u trudnoći. [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/indigestion-heartburn-pregnant/ Poslednji pregled strane: Novembar 2017. Sledeći pregled: Novembar 2020
 8. Tommy’s. Braxton Hicks. [Online] Dostupno na: https://www.tommys.org/pregnancy-information/labour-birth/braxton-hicks Poslednji pregled: Jul 2019. Sledeći pregled jul 2022.
 9. Nacionalna fondacija za san (SAD). Spavanje po tromesečjima: 3. tromesečje. [Online] Dostupno na: https://www.sleepfoundation.org/articles/sleeping-trimesters-3rd-trimester [Dostupno od decembra2019]
 10. NHS UK. Strije u trudnoći. [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/stretch-marks-pregnant/ [Dostupno od decembra2019]
 11. NHS UK. Start4life. 15. nedelja – vaše drugo tromesečje. [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-15/
 12. NHS UK. 13. nedelja – vaše drugo tromesečje. [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-13/#anchor-tabs [Dostupno od decembra2019]
 13. BBC NEWS UK. Žene „nisu sigurne koliko treba da jedu tokom trudnoće“ – anketa.. [Online] Dostupno na: https://www.bbc.co.uk/news/health-40698876 [Dostupno od decembra2019]
 14. Ministarstvo zdravlja. Izveštaj o zdravstvenim i socijalnim pitanjima 41. Dijetalne referentne vrednosti za prehrambenu energiju i hranljive sastojke za Ujedinjeno Kraljevstvo. London: TSO, 1991.
 15. BabyCentre. Zdrava hrana za treće tromesečje: slike. [Online] Dostupno na: https://www.babycentre.co.uk/l25007449/healthy-foods-for-your-third-trimester-photos [Dostupno od decembra2019]
 16. Everyday Health. Najbolji potez za pomoć probavi. Madeline R. Vann, MPH. Medicinski pregledala Niya Jones, MD, MPH. [Online] Dostupno na: https://www.everydayhealth.com/digestive-health-pictures/the-best-moves-to-aid-digestion.aspx [Dostupno od decembra2019]
 17. Tommy’s. Koliko više treba da jedem u trudnoći? [Online] Dostupno na: https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/nutrition-pregnancy/how-much-extra-should-i-eat-pregnancy
 18. NHS UK. Koliku težinu ću dobiti tokom trudnoće? [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/how-much-weight-will-i-put-on-during-my-pregnancy/ Poslednji pregled strane: Oktobar 2018. Sledeći pregled: Oktobar 2021.

Poslednji put pregledano: 14. januara 2020

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x