31. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 31 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

7 meseca (3. tromesečje)

Sve u očima

Iako se njihov rast usporava u toku 31. nedelje trudnoće, njihov razvoj se nastavlja, a boja očiju sada počinje da se formira. Vitamin C igra ulogu u apsorpciji gvožđa, dok gvožđe nastavlja da potpomaže njihovu kognitivnu funkciju.

fetus u 31. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 31. nedelji

Razvijanje boje očiju u 31. nedelji

Sa otprilike 28cm dužine od temena glave do trtice i 3lb 5oz, vaša beba još uvek dobija na težini u 31. nedelji trudnoće, ali njen rast počinje malo da usporava1. Količina tečnosti u materici se, međutim, povećava. Dok se ne rodi, vaša beba će nastaviti da udiše2 i guta ovu amnionsku tečnost i izlučuje je kao urin3.

Sada se razvija pigment oka vaše bebe, ali može proći nekoliko meseci nakon rođenja da bi se razvio u pravu boju.

Otprilike se u 31. nedelji razvija boja očiju vaše bebe, i dok se većina kavkaskih beba rađa sa plavim očima, ako im je suđeno da se promene, mogu proći meseci dok se ne pojavi njihova prava boja.

Kakve god boje na kraju postale, oči vaše bebe već reaguju na svetlost, a zenice mogu da se šire. Njeni kapci su sada dobro razvijeni, što omogućava vašoj bebi da otvori i zatvori oči po volji1. Pročitajte više o očima vaše bebe pri rođenju.

Mogu li da utičem na boju očiju moje bebe?

Boja očiju vaše bebe uglavnom je određena genetikom. Ništa što radite ili jedete u trudnoći ili čak nakon rođenja bebe, to ne može promeniti. Ako i vi i vaš partner imate istu boju očiju, velika je šansa da će i vaša beba imati istu boju – ali to nije sigurno. Geni vaše porodice, koji uključuju gene vaših roditelja, mogu da se mešaju i daju mnogo različitih rezultata.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Vitamin C – pomaže apsorpciju gvožđa

Sa svim novim kognitivnim funkcijama koje vaša beba razvija, važno je osigurati da im vaša ishrana obezbedi dovoljno zaliha gvožđa, zajedno sa vitaminom C koji pomaže u njegovoj apsorpciji iz biljnih izvora (nehem izvori). Potreban za zaštitu ćelija i pomoć u proizvodnji kolagena koji formira hrskavicu, tetive, kosti i kožu4, vitamin C je važan deo vaše ishrane u trudnoći.

Vitamin C pomaže apsorpciji gvožđa, koje potpomaže kognitivnu funkciju vaše bebe.

Iz tog razloga je dobra ideja da vitamin C uzimate sa ili nakon određene hrane bogate gvožđem. Na primer, čaša soka od pomorandže sa prženim povrćem, lososom i brokolijem, ili kivi i nekoliko indijskih oraha.

Vitamin C i gvožđe se mogu naći prirodno u mnogo različitih namirnica, pa postizanje dobrog balansa u vašoj ishrani ne bi trebalo da bude preteško. Referentni unos hranljivih sastojaka (RNI) vitamina C tokom trudnoće iznosi 40mg dnevno, sa dodatnih 10mg u 3. tromesečju trudnoće6.

SLEDEĆI KORACI

Pokušajte da dodate jedan od ovih izvora vitamina C u svoje obroke:

 • Voće – pomorandže, kivi, jagode ili borovnice
 • Isceđeni limun ili limeta
 • Voćni sok
 • Brokoli pripremljen na pari
 • Sirovi listovi spanaća
 • Paradajz
 • Prokelj

 1. Deans A. Vaša nova biblija u trudnoći, Vodič stručnjaka za trudnoću i rano roditeljstvo. 4. izdanje: Carroll & Brown Publishers Limited, 2013. p. 46.
 2. NHS UK. Šta je amnionska kesa? [Online]. 2015. Dostupno na: www.nhs.uk/chq/Pages/2310.aspx?CategoryID=54[Dostupno od avgusta 2016].
 3. NHS UK. Vi i vaša beba u 29-32 nedelje trudnoće [Online]. 2015. Dostupno na: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/pregnancy-weeks-29-30-31-32.aspx[Dostupno od avgusta 2016].
 4. Uredba Komisije (EU) br. 432/2012 od 16. maja 2012. godine kojom se uspostavlja spisak dozvoljenih zdravstvenih tvrdnji o hrani, osim onih koje se odnose na smanjenje rizika od bolesti i na razvoj i zdravlje dece. OJ L 136, 25.5.2012, pp. 1–40.
 5. Uredba Komisije (EU) br. 957/2010 od 22. oktobra 2010. godine o odobrenju i odbijanju odobrenja za određene zdravstvene tvrdnje o hrani a koja se odnosi na smanjenje rizika od bolesti i na razvoj i zdravlje dece. OJ L 279, 23.10.2010, pp. 13–17.
 6. Britanska fondacija za ishranu. Minerali i mikroelementi [Online]. 2009.

Poslednji put pregledano: 8. avgusta 2016

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x