32. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 32 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

8 meseca (3. tromesečje)

D za razvoj

Do 32. nedelje trudnoće, većina telesnih sistema vaše bebe je formirana, funkcioniše i spremna je za život van materice. Veći deo njihovog razvoja od sada će biti usredsređen na rast, zbog čega je vitamin D tako važan. Saznajte kako ovaj hranljivi sastojak potpomaže kosti vaše bebe dok rastu i kako da budete sigurni da ga dobijate dovoljno.

fetus u 32. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 32. nedelji

NJihova pluća još uvek moraju da se razvijaju, ali udisanje amnionske tečnosti3 im pomaže da ih ojačaju u pripremi za prvo udisanje vazduha1.

U 32. nedelji trudnoće, vaša beba može da okreće glavu sa jedne na drugu stranu.

Iako vaša beba spava veći deo dana, kad je budna, možda eksperimentiše sa novom sposobnošću okretanja glave s jedne na drugu stranu1. Sada postaje svesnija sopstvenog tela i može da sisa palac i šutne nogama kad god je za to raspoložena4.

Neke bebe će do 32. nedelje biti u položaju sa glavom okrenutom nadole, poznatim kao cefalični prikaz, spremne za rođenje. Ako vaša beba i dalje uživa u položaju sa glavom gore ili u poprečnom (horizontalnom) položaju, ne brinite; ima dovoljno vremena da se okrene2.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Vitamin D: Ključni sastojak za buduće zdravlje kostiju

Vitamin D je važan hranljivi sastojak koji treba uključiti u vašu ishranu u trećem tromesečju. Reguliše nivo kalcijuma i fosfora u telu, koji su neophodni za razvoj kostiju vaše bebe5,6. U ekstremnim slučajevima nedostatak vitamina D kod majke može prouzrokovati omekšavanje kostiju bebe, što može dovesti do retkog stanja rahitisa7.

Osim što štiti i pomaže u izgradnji njihovih kostiju, vitamin D koji konzumirate sada pomaže u izgradnji ličnih zaliha ove hranljive materije kod bebe, na koje će se oslanjati u prvih nekoliko meseci nakon rođenja.

Tokom trudnoće se preporučuje svakodnevno unošenje 10 mikrograma vitamina D.

Telo stvara vitamin D kada je koža izložena UVB zracima sunčeve svetlosti. Međutim, geografska širina Ujedinjenog Kraljevstva znači da imamo samo nekoliko meseci efektivne sunčeve svetlosti svake godine tokom leta. To znači da vitamin D koji se dobija kroz izlaganje kože suncu možda neće biti dovoljan da bude potpora vama i vašoj bebi tokom čitave trudnoće.

Možete povećati unos vitamina D od 32. nedelje nadalje tako što ćete paziti da jedete dobre izvore hrane. Međutim, malo je verovatno da će oni pružiti dovoljno. U Velikoj Britaniji se preporučuje uzimanje dodatka od 10 mikrograma vitamina D svakog dana tokom čitave trudnoće kao garancija da ćete dostići nivo koji je potreban vama i vašoj bebi8. Ministarstvo zdravlja takođe preporučuje da nastavite da uzimate dodatak vitamina D i nakon rođenja bebe ako planirate da dojite bebu8.

Simptomi trudnoće u trećem tromesečju (sa 32 nedelje)

Da li ste se umorili od osećaja umora? Zapamtite da podizanje nogu svako malo nije znak slabosti – to je razumna strategija koja će vam pomoći da prebrodite dan!

Znakovi trudnoće mogu takođe da uključuju:

 • problemi sa spavanjem
 • strije
 • otečene i krvareće desni
 • bol na boku uzrokovan širenjem materice (bol u okruglim ligamentima)
 • glavobolja
 • bolovi u leđima
 • probavne smetnje i žgaravica
 • nadimanje i zatvor
 • grčevi u nogama
 • napadi vrućine
 • vrtoglavica
 • otečene ruke i stopala
 • infekcije mokraćnih puteva
 • vaginalne infekcije
 • zatamnjena koža lica ili smeđe mrlje – ovo je poznato kao hloazma ili trudnička maska
 • masna, mrljasta koža
 • gušća i sjajna kosa
 • simptomi iz ranijih nedelja, uzrokovani trudnoćnim hormonima, kao što su promene raspoloženja, čudne žudnje za trudnoćom, pojačan osećaj mirisa, bolne ili propusne dojke, beli mlečni mlečni trudnički iscedak iz vagine i lagana mrlja (potražite lekarski savet za eventualna krvarenja)

SLEDEĆI KORACI

Proverite da li vaš prenatalni multivitamin sadrži 10 mikrograma vitamina D, i ukoliko to nije slučaj, kupite zaseban.

Ukoliko redovno jedete sledeću hranu bogatu vitaminom D, takođe ćete povećati unos9:

 • Masna riba, uključujući haringe, skuše, sardine, losos ili pastrmku (ali ovo  treba ograničiti na dve porcije nedeljno budući da masna riba može sadržati toksine koji mogu biti štetni za bebu u razvoju)
 • Jaja – žumance sadrži vitamin D
 • Obogaćena hrana – neki brendovi mleka, žitarice za doručak, margarini i namazi sa malim procentom masti su dodali vitamin D

 1. Deans A. Vaša nova biblija u trudnoći, Vodič stručnjaka za trudnoću i rano roditeljstvo. 4. izdanje. London: Carroll & Brown Publishers Limited, 2013. p. 46.
 2. NHS UK. Vi i vaša beba u 29-32 nedelje trudnoće [Online]. 2015. Dostupno na: www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/pages/pregnancy-weeks-29-30-31-32.aspx[Dostupno od avgusta 2016].
 3. NHS UK. Šta je amnionska kesa? [Online]. 2015. Dostupno na: www.nhs.uk/chq/Pages/2310.aspx?CategoryID=54[Dostupno od avgusta 2016].
 4. Murkoff H, Mazel S. Šta očekivati kada iščekujete porođaj. 4. izdanje. London: Simon & Schuster Ltd, 2009. p. 306.
 5. Uredba Komisije (EC) br. 1024/2009 od 29. oktobra 2009. godine o odobrenju i odbijanju odobrenja za određene zdravstvene tvrdnje o hrani a koja se odnosi na smanjenje rizika od bolesti i na razvoj i zdravlje dece. OJ L 283, 30.10.2009, pp. 22–29.
 6. Uredba Komisije (EC) br. 983/2009 od 21. oktobra 2009. o odobrenju i odbijanju odobrenja za određene zdravstvene tvrdnje o hrani a koja se odnosi na smanjenje rizika od bolesti i na razvoj i zdravlje dece. OJ L 277, 22.10.2009, pp. 3–12
 7. NHS UK. Vitamini, dodaci i ishrana u trudnoći [Online]. 2015. Dostupno na: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/vitamins-minerals-supplements-pregnant.aspx[Dostupno od avgusta 2016].
 8. Ministarstvo zdravlja. Vitamin D – saveti o dodacima za rizične grupe – pismo glavnog medicinskog službenika Velike Britanije [Online]. 2012. Dostupno na: www.gov.uk/government/publications/vitamin-d-advice-on-supplements-for-at-risk-groups[Dostupno od avgusta 2016].
 9. Gandy J (Ed). Priručnik za dijetetsku praksu. 5. izdanje. Wiley Blackwell. UK. 2014 p.922.

Poslednji put pregledano: 8. avgusta 2016

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x