35. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 35 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

8 meseca (3. tromesečje)

Rasti, bebo, rasti

Vaša beba je skoro spremna za rođenje i brzo raste. Vaše telo je pod sve većim zahtevima i, sa 35 nedelja trudnoće, možda će postojati tendencija pojave zatvora. Obogaćivanje izbalansirane ishrane sa više vlakana bi trebalo da pomogne u održavanju normalne funkcije creva.

fetus u 35. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 35. nedelji

Skoro spremna za rođenje

U 35. nedelji vaše trudnoće beba je teška približno 5,5 lbs1, iako je ovo samo procena. Bebe se u ovoj fazi veoma razlikuju u veličini i težini, pa čak i ultrazvuk može dati samo okvirnu, a ne tačnu cifru2.

Ono što je sigurno je da vaša beba koja raste sada ima manje prostora za kretanje. Iz svog sklupčanog položaja fetusa sa nogama uvučenim u grudi, ona se i dalje može vrpoljiti i premeštati, a možda ćete moći da vidite njena kretanja na površini svog stomaka3.

Vaša placenta je takođe porasla i u 35. nedelji ima težinu od oko 1,2lbs. To je više od četvrtine težine vaše bebe i otprilike šestina eventualne porođajne težine vaše bebe4.

U unutrašnjosti, bebina pluća su potpuno oblikovana i spremna za disanje, a njen centralni nervni sistem postaje zreliji1. Sada je u stanju da sisa hranu za ishranu5, njen probavni sistem je takođe gotovo spreman za život van materice1.

U 35. nedelji vaše telo se već priprema za hranjenje vaše bebe nakon rođenja stvaranjem kolostruma.

Vaše telo se takođe priprema, proizvodnja mleka je već u toku. Kako se približavate datumu porođaja5, možda ćete primetiti povremeno curenje kolostruma – hranljivog prvog mleka – iz dojki.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Vlakna života: Održavanje zdrave funkcije creva

Vaša beba postaje mnogo veća sada kada ste trudni 35 nedelja, kao i vaš stomak, i možda ćete otkriti da postoji tendencija za pojavu zatvora u ovoj kasnoj fazi trudnoće6.

Uključivanje hrane bogate vlaknima u vašu ishranu može pomoći u održavanju zdrave funkcije creva, jer različite vrste vlakana imaju različite funkcije u vašem digestivnom sistemu. Po pravilu, rastvorljiva vlakna se mogu fermentisati u crevima, dok nerastvorljiva vlakna prolaze kroz celinu. Postepeno povećavanje unosa obe vrste vlakana bi trebalo da pomogne u održavanju zdrave funkcije creva do kraja trudnoće.

Postepeno povećavanje unosa obe vrste vlakana bi trebalo da pomogne u održavanju zdrave funkcije creva u trudnoći.

Ne zaboravite da pijete puno vode i pokušate da radite neke lagane vežbe poput hodanja ili joge. Određeni dodaci gvožđa mogu izazvati zatvor, pa ako uzimate jedan, pitajte svog zdravstvenog stručnjaka da li postoji još neki koji možete probati6,7.

Sledeći koraci

Vlakna se nalaze samo u hrani koja potiče iz biljaka. Rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna se često nalaze zajedno u hrani, pa će uzimanje različite hrane bogate vlaknima pružiti dobru kombinaciju obe vrste.

Isprobajte neke od sledećih zamena hrane bogate vlaknima da biste povećali unos vlakana:

 • Zamenite pire krompir sa krompirom sa korom
 • Sok od pomorandže zamenite celom pomorandžom
 • Supu od povrća zamenite supom od povrća i pasulja
 • Pileći kari i pirinač zamenite piletinom i sočivom sa smeđim pirinčem

 1. Deans A. Vaša nova biblija u trudnoći, Vodič stručnjaka za trudnoću i rano roditeljstvo. 4. izdanje. London: Carroll & Brown Publishers Limited, 2013. P.47.
 2. Curtis GB, Schuler J. Vaša trudnoća iz nedelje u nedelju. 7. izdanje. Cambridge: Fisher books, 2011. p.495.
 3. NHS UK. Vi i vaša beba u 33-36 nedelja trudnoće [Online]. 2015. Dostupno na: www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/pages/pregnancy-weeks-33-34-35-36.aspx[Dostupno od avgusta 2016].
 4. Thompson JMD et al. Krivulje percentila težine placente za jednoplodne porođaje. 2007. BJOG; 116 (6): 715-720
 5. Regan, L. Vaša trudnoća iz nedelje u nedelju. London: Dorling Kindersley Limited, 2013. p. 204.
 6. Patient.co.uk. Uobičajeni problemi u trudnoći [Online]. 2013. Dostupno na: http://patient.info/doctor/common-problems-of-pregnancy[Dostupno od avgusta 2016].
 7. NHS UK. Uobičajeni zdravstveni problemi u trudnoći [Online]. 2015. Dostupno na: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/common-pregnancy-problems.aspx#Constipation[Dostupno od avgusta 2016].

Poslednji put pregledano: 8. avgusta 2016

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x