37. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 37 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

9 meseca (3. tromesečje)

Spremna za polazak

Smatra se da je vaša beba potpuno formirana u 37. nedelji vaše trudnoće i pošto je sada toliko velika, osetićete i njene najmanje pokrete u sebi. Kako se njeno rođenje približava, važno je održavati balansiranu ishranu, pazeći da unosite dovoljno hranljivih sastojaka, poput kalcijuma, što je takođe važno tokom dojenja.

fetus u 37. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 37. nedelji

Dostizanje punog termina u 37. nedelji

Kada ste trudni 37. nedelja, vaša beba je potpuno razvijena i smatra se potpuno formiranom1. Nema razloga za odlaganje porođaja ukoliko započne u ovoj fazi – vaša beba je spremna za spoljni svet2.

U 37. nedelji trudnoće, vaša beba je potpuno razvijena i smatra se da je dostigla pun termin za rađanje.

Sada teška  2.95 kg i dugačka oko 34cm od temena glave do trtice2, najverovatnije je u položaju sa glavom okrenutom nadole spremna za rođenje. Kako se pomera u donji deo vašeg stomaku i ublažava pritisak na vaša rebra, možete početi da se osećate prijatnije1.

Probavni sistem vaše bebe je sada spreman za varenje majčinog mleka i oslobađanje svakog otpada. Prva stolica će sadržati otpad koji se takođe stvorio tokom trudnoće, lepljivu supstancu zvanu mekonijum. Zelene boje, može da sadrži neke fine dlake koje su tokom trudnoće delovale kao dodatni sloj izolacije na telu vaše bebe. Većina ovog lanuga će se sada skinuti sa kože, iako se neke bebe rađaju sa malim zakrpama od dlaka1.

Iako je fizički potpuno formirana, imunološki sistem vaše bebe se i dalje razvija. Nakon rođenja, vaše mleko će obezbediti antitela i imunološke faktore koji će je zaštititi od infekcije, dok će istovremeno graditi svoju prirodnu odbranu2.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Kalcijum za vas; kalcijum za vašu bebu

Kalcijum je neophodan za formiranje jakih kostiju i zuba3; održavanje funkcije mišića, pomaže zgrušavanje krvi; i održavanje funkcije nerava3.

Važan je mineral za razvoj kostiju vaše bebe tokom trudnoće, a pošto će beba sve svoje hranljive sastojke dobijati iz majčinog mleka, treba da budete sigurni da konzumirate puno hrane bogate kalcijumom, takođe i dok dojite.

Zapravo, vaša dnevna potreba za kalcijumom u toku dojenja je 550mg veća nego tokom trudnoće4.

Prema Ministarstvu zdravlja, trebalo bi da unesete sav potreban kalcijum jedući balansiranu, zdravu ishranu.

Prema Ministarstvu zdravlja, trebalo bi da unesete sav potreban kalcijum jedući balansiranu, zdravu ishranu. Međutim, ako ne jedete mlečnu hranu, biće vam teško da unesete dovoljno kalcijuma, naročito ako dojite kada se preporučuje unos 1250-1350mg kalcijuma dnevno4.

Ako mislite da vaša ishrana sadrži malo kalcijuma, razgovarajte sa zdravstvenim stručnjakom o uzimanju dodatka kalcijuma.

SLEDEĆI KORACI

Koristite ovaj vodič za sadržaj kalcijuma u određenoj hrani da biste utvrdili da li svakodnevno unosite dovoljno kalcijuma5.

HranaSadržaj kalcijuma
200ml poluobranog mleka230mg
30g čedar sira220mg
150g običnog jogurta sa niskim sadržajem masti240mg
200ml sojinog mleka obogaćenog kalcijumom180mg
2 suve smokve100mg
6 badema30mg
90g kuvanog spanaća160mg
1 kašika mlečnog sladoleda60mg
1 tbsp semena susama80mg
2 sardine u konzervi sa jestivim kostima270mg
2 kriške belog hleba127mg
2 kriške integralnog hleba76mg

  1. NHS UK. Vi i vaša beba u 37-40 nedelja trudnoće [Online]. 2015. Dostupno na: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/pregnancy-weeks-37-38-39-40.aspx[Dostupno od septembra 2016]
  2. Deans A. Vaša nova biblija u trudnoći, Vodič stručnjaka za trudnoću i rano roditeljstvo. 4. izdanje. London: Carroll & Brown Publishers Limited, 2013. p. 49.
  3. Uredba Komisije (EU) br. 432/2012 od 16. maja 2012. godine kojom se uspostavlja spisak dozvoljenih zdravstvenih tvrdnji o hrani, osim onih koje se odnose na smanjenje rizika od bolesti i razvoj i zdravlje dece. OJ L 136, 25.5.2012, pp. 1–40.
  4. Ministarstvo zdravlja. Izveštaj o zdravstvenim i socijalnim pitanjima 41. Dijetalne referentne vrednosti za prehrambenu energiju i hranljive sastojke za Ujedinjeno Kraljevstvo. London TSO. 1991
  5. Prilagođeno prema: Theobald, H. Dijetetski kalcijum i zdravlje. Britanska fondacija za ishranu Bilten o ishrani, 2005; 30, 254–255.

Poslednji put pregledano: 9. septembra 2016

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x