38. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 38 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

9 meseca (3. tromesečje)

Pravila spuštanja

U 38. nedelji trudnoće vaša beba je teška oko 7lbs. Otprilike sada se većina beba pomera niže u stomak, proces koji se naziva „ulazak u porođajni kanal“ ili „pojavljivanje svetlosti“, što znači da porođaj verovatno nije predaleko. Pročitajte naše predloge za zdrave grickalice za porođaj koje ćete uvrstiti u svoju torbu za bolnicu. Ove grickalice će pružiti hranljivi podsticaj koji će koristiti i vama i vašoj bebi kada za to dođe vreme.

fetus u 38. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 38. nedelji

Lakše disanje u 38. nedelji trudnoće

Kada ste trudni 38 nedelja, vaša beba, teška negde u opsegu od 6¾lbs1, je sada potpuno razvijena i spremna za rođenje2. Možda se čak i spustila niže u vašem stomaku, proces poznat kao ulazak u porođajni kanal ili pojavljivanje svetlosti. To je ponekad vidljivo uz primetno spuštanje vašeg stomaka, mada se nekim budućim mamama to dešava samo na početku porođaja1.

Vaša beba je do ovog momenta već odbacila većinu svog lanuga, meke paperjaste dlake koje su je grejale tokom većeg dela trudnoće. Neke bebe se rađaju sa malim zakrpama, koji postepeno nestaju tokom prvih nekoliko dana i nedelja1.

U 38. nedelji, vaša beba možda još uvek ima male zakrpe paperjastog lanuga na svom telu, ali većina je već nestala.

Drugi način na koji se telo vaše bebe priprema za život nakon rođenja je stvaranje više surfaktanta u njenim plućima. Ova supstanca sprečava da se vazdušne kese u plućima međusobno lepe dok prelaze iz procesa uzimanja amnionske tečnosti u disanje vazduha3.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Grickalice za porođaj: Mislite na energiju i ishranu

Sa neizbežnim dolaskom vaše bebe, 38. nedelja je vreme za uređivanje vaše torbe za bolnicu. Pored ličnih i praktičnih predmeta, korisno je imati i razne hranljive grickalice ukoliko vam je potreban podstucaj energije u bilo kom trenutku tokom porođaja.

Sve grickalice koje ne jedete tokom porođaja biće dobrodošla hrana kada beba stigne.

Teško da ćete želeti da jedete veliku količinu, ali zalogaj ili dva grickalica bogatih hranjivim sastojcima vam mogu pomoći da nastavite dalje. Spakujte nekoliko različitih namirnica; nećete znati šta će vam se dopasti ili šta ćete moći da podnesete dok za to ne dođe vreme.

Sve grickalice koje ne jedete tokom porođaja biće dobrodošla hrana kada beba stigne.

Teško da ćete želeti da jedete veliku količinu, ali zalogaj ili dva grickalica bogatih hranjivim sastojcima vam mogu pomoći da nastavite dalje. Spakujte nekoliko različitih namirnica; nećete znati šta će vam se dopasti ili šta ćete moći da podnesete dok za to ne dođe vreme.

Sledeći koraci

Spakujte zdrave grickalice koje daju energiju i koje će vam pružiti podstrek tokom porođaja i biti potpora vašem telu i bebi dok prelazite na dojenje:

  • Banane
  • Kajsije, suvo grožđe i drugo suvo voće
  • Sveže voće
  • Pločice od žitarica
  • Ovseni kolačići
  • Šaka orašastih plodova

Ne zaboravite da spakujete neko piće kako biste ostali dobro hidrirani. Nekim ženama su korisna sportska pića ili voda ili voćni sok u sportskom termosu za lako pijenje.

  1. NHS UK. Vi i vaša beba u 37-40 nedelji trudnoće [Online]. 2015. Dostupno na: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/pregnancy-weeks-37-38-39-40.aspx[Dostupno od septembra 2016]
  2. Deans A. Vaša nova Biblija za trudnoću, Vodič stručnjaka za trudnoću i rano roditeljstvo. 4. izdanje. London: Carroll & Brown Publishers Limited, 2013. p. 49.
  3. Murkoff H, Mazel S. Šta očekivati kada iščekujete porođaj. 4. izdanje. London: Simon & Schuster Ltd, 2009. p. 337.

Poslednji put pregledano: 9. septembra 2016

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x