39. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 39 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

9 meseca (3. tromesečje)

Tečno zlato

U 39. nedelji trudnoće vaša beba je verovatno u položaju sa glavom nadole, spremna za rođenje. Neće proći dugo dok se ne suočite sa njom licem u lice i ne započnete svoj zajednički put dojenja. Saznajte zašto je majčino mleko najbolji izvor ishrane za vašu bebu i kako zdravom, dobro izbalansiranom ishranom dok dojite potpomažete svoje zdravlje i razvoj vaše bebe.

fetus u 39. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 39. nedelji

Pripreme za život van materice u 39. nedelji

Za još samo nedelju dana ili otprilike toliko do termina za porođaj, beba je dugačka oko 36cm od glave do pete i teška oko 3kg. Ipak, postoje velike razlike u dužini i težini, a ovo su samo prosečne cifre. Pupčana vrpca, koja povezuje vašu bebu sa placentom koja održava život, je takođe porasla u dužinu i sada je dugačka oko 51 cm1.

Bebe se rađaju sa 300 kostiju, od kojih će se neke prirodno stopiti dok rastu.

Delovi tela vaše bebe su sada na svom mestu, i, zanimljivo, beba će po rođenju imati više kostiju nego vi. Novorođenčad imaju ukupno 300 kostiju a kako rastu, neke od njih će se stopiti, tako da će do doba sazrevanja imati samo 2061.

Uočljiviji aspekt tela vaše bebe pri rođenju je potencijalni otečeni izgled njihovih grudi (ako je devojčica) i genitalija, naročito kod dečaka. Ovo je uzrokovano hormonima trudnoće i svako oticanje bi trebalo da nestane ubrzo nakon rođenja1.

Mozak vaše bebe nastavlja ubrzano da se razvija u ovoj fazi, i baš kao što to čini i njeno telo, on će se i dalje razvijati i rasti do detinjstva i kasnije2.

Majčino mleko: Kompleksna podrška za razvoj vaše bebe

Iako ste u ovom trenutku uglavnom usredsređeni na porođaj i upoznavanje svoje bebe, neće proći dugo do momenta kada ćete morati da usmerite svoju pažnju na dojenje.

Vaše majčino mleko je jedinstveno za vas i vašu bebu. Stvoreno je da joj bude potpora od prvog dana uz izbalansiranu kombinaciju hrane koja joj je potrebna, uključujući: ugljene hidrate, proteine, masti, uključujući LCP (polinezasićene masti dugog lanca), nukleotide, prebiotike, vitamine, minerale i antitela.

Vaše majčino mleko je najbolji izvor ishrane za vašu bebu, i savršeno odgovara njenim individualnim potrebama.

Ova složena supstanca će se prilagođavati potrebama vaše bebe kako raste, doprinoseći njenom kontinuiranom razvoju.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Gledanje napred u vašu ishranu dok dojite

Zdrava, dobro izbalansirana ishrana tokom dojenja je potpora i za vas i za vašu bebu. Ako jedete raznovrsnu svežu, hranljivu, minimalno prerađenu hranu iz svih glavnih grupa hrane, pomoći ćete da se održi snažna zaliha mleka koja pruža širok spektar hranljivih sastojaka koji su potrebni vašoj bebi za optimalan razvoj.

Kada dojite, težite tome da kao deo vaše zdrave ishrane tokom dojenja3 uključite sledeće:

 • Raznolikost od najmanje pet porcija voća i povrća svakog dana
 • Obilje skrobne hrane poput hleba, testenina, pirinča i krompira (odabir sorti integralnih namirnica kada je to moguće)
 • Proteini od nemasnog mesa, živine, ribe, jaja, pasulja, mahunarki i orašastih plodova
 • Najmanje dve porcije ribe nedeljno, uključujući i porciju masne ribe
 • Mlečne namirnice poput mleka, sira i jogurta, odabir sorti sa smanjenim procentom masnoće kada je to moguće

Među svojim brojnim prednostima, majčino mleko donosi i ukuse iz vaše ishrane, što može da pomogne bebama da prihvate raznovrsnu hranu kada se odviknu od majčinog mleka i pređu na čvrstu hranu4. Dakle, ako se hranite zdravo, jedući dobro izbalansiranu hranu, verovatno će tako i vaša beba5

SLEDEĆI KORACI

Na spisak za kupovinu dodajte sledeće namirnice za brze užine koje su idealne za poslednje nedelje trudnoće i rane dane dojenja:

 • Seme suncokreta i bundeve
 • Integralni pita hleb
 • Obogaćene integralne žitarice za doručak
 • Jogurt i napici od jogurta
 • Sušeno voće, kao što su kajsije, smokve i suve šljive
 • Porcije grickalica vašeg omiljenog povrća, npr. šargarepa, krastavac, čeri paradajz

 1. Deans A. Vaša nova Biblija za trudnoću, Vodič stručnjaka za trudnoću i rano roditeljstvo. 4. izdanje. London: Carroll & Brown Publishers Limited, 2013. p.50.
 2. Murkoff H, Mazel S. Šta očekivati kada iščekujete porođaj. 4. izdanje. London: Simon & Schuster Ltd, 2009. p. 337.
 3. Gandy J (Ed). Priručnik za dijetetsku praksu, 5. izdanje. Wiley Blackwell. UK. 2014 pp.237-238.
 4. Cooke L, Fildes A. Uticaj izloženosti ukusu u materici i tokom hranjenja mlekom na prihvatanje hrane prilikom odbijanja od majčinog mleka i kasnije. Appetit 2011;57(3): 808- 114.
 5. Robinson S, Marriott L, Poole J, et al. Prehrambene forme kod dojenčadi: značaj uticaja majke i porodice na praksu hranjenja. Britanski časopis o ishrani 2007;98(5): 1029-37.

Poslednji  put pregledano: 9. Septembra 2016

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x