Everything-you-want-to-know-about-labor

Sve što želite da znate o porođaju

Faze trudova i porođaja
Prvi porođaj u proseku traje približno 12 do 15 sati, mada može trajati i duže, ali se takođe može sve završiti nakon nekoliko sati od početka trudova. Naredni porođaji obično traju dosta kraće, oko 8 sati. Porođaj se deli na tri faze:
 
Prva faza porođaja
Ovo je uglavnom najduža faza, jer se grlić materice postepeno širi kako bi omogućio bebi da se spusti u porođajni kanal. Kako bi se uverilo da sve ide kako treba, pratiće se otkucaji srca Vaše bebe. Ukoliko Vam još nije pukao vodenjak (posteljica otpušta plodovu vodu) Vaš lekar ili babica će ga probušiti ručno. Kada se beba bude spustila u porođajni kanal i kada budete osetili potrebu da gurate, to će značiti da ste zakoračili u drugu fazu porođaja.
 
Druga faza porođaja
Dok gurate, pronađite položaj koji Vam je najudobniji. Može Vam pomoći ako klečite, čučite ili se oslanjate i na ruke i na noge, jer gravitacija pomaže da Vaša beba izađe. Treba duboko da udahnete i da gurate svaki put kad osetite kontrakcije, odmarajući se u međuvremenu kako biste sačuvali snagu. Kada se pojavi pola bebine glave, reći će Vam da malo gurate malo slabije, kako ne bi se izbeglo cepanje. Kada se pojavi glava Vaše bebe, relativno brzo će izaći i ostatak njenog tela. Zatim se seče pupčana vrpca, nakon čega ćete konačno moći na kratko da držite Vašu bebu u naručju pre nego što je babica uzme da je okupa, izmeri i proveri njeno zdravlje.
 
Treća faza porođaja
Moguće je da ćete biti toliko srećni što ste videli Vašu bebu, da ćete zaboraviti treću fazu porođaja, kada se posteljica odvaja od zida materice i izlazi iz vagine. To može trajati do sat vremena i osetićete kontrakcije izazvane izbacivanjem posteljice, ali one neće biti toliko jake kao one u prvoj fazi porođaja. Vaš lekar će zatim proveriti posteljicu, kako bi bio siguran da ste izbacili sve, a onda ćete konačno moći da se odmorite i oporavljate i da počnete da se upoznajete sa tom malecnom novom osobom u Vašem životu.

Porođaj i rođenje

Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati