Preparing-for-birth

Priprema za porođaj

​Biranje osobe koja će Vam biti podrška na porođaju
Potpuno je prirodno da budete nervozni zbog porođaja; međutim, saznanje da imate nekoga ko je tu da Vas podrži će Vam puno značiti u ovom uzbudljivom trenutku. Na miru razmislite ko će biti sa Vama na porođaju, jer će Vam dobro doći da uz Vas bude neko pored koga se osećate smireno i prijatno.

Kako možete da se pripremite za porođaj
Prirodan porođaj? Porođaj u vodi? Porođaj u porodilištu? Sada je pravo vreme da razmislite o pisanju plana porođaja. Bez obzira na to kakav porođaj imate na umu, ispisan plan porođaja je veoma dobra ideja. Da biste se bolje pripremili za porođaj, bilo bi korisno da sa Vašim partnerom i lekarom detaljno popričate o opcijama koje imate. Samo imajte na umu da stvari mogu da se promene u poslednjem trenutku, pa je moguće da ćete morati da promenite Vaš plan porođaja!
Takođe bi bilo dobro da obiđete porodilište ili ginekološko-akušersku kliniku (ako se ne porađate kod kuće) kao deo Vaših priprema za porođaj. Okruženje u kome ćete se poroditi bi trebalo da Vam bude blisko.
 
Kontrole tokom trudnoće
Kod zdravih trudnoća, Vaši pretporođajni odlasci na preglede mogu biti sve češći (na svake dve nedelje od 36. nedelje pa do porođaja). Tokom ovih pregleda, Vaš ginekolog će proveravati veličinu i dužinu Vaše materice, kako bi video da li beba pravilno raste. Takođe će proveriti Vaš krvni pritisak, kao i prisustvo šećera i proteina u urinu, što može biti znak da imate povišeni šećer, odnosno infekciju.
 
Takođe, kako se termin porođaja približava, proveravaće se i položaj Vaše bebe. Ukoliko je, na primer, Vaša beba zauzela postranični ili karlični položaj, možete zakazati konsultaciju sa akušerom. Međutim, ukoliko se Vaša beba i nakon 35. nedelje nije okrenula glavicom nadole, onda je vrlo moguće da ćete ići na carski rez. Mala je verovatnoća da će se beba sama okrenuti, tako da bi trebalo da razgovarate o mogućnostima sa Vašim doktorom. Na kraju krajeva, upravo on će morati da odluči koja vrsta porođaja će biti najbolja za Vašu bebu.
 
Kako se Vaše telo priprema za porođaj
U poslednjoj fazi trudnoće beba se spušta u karlicu i sprema se za izlazak, tako da Vaša materica manje pritiska dijafragmu i na taj način olakšava disanje. Međutim, Vaša materica sada pritiska bešiku, pa ćete često imati potrebu za mokrenjem.
 
Pokušajte da budete strpljivi
Poslednja nedelja trudnoće Vam može delovati kao čitava večnost. Imajte na umu da je termin porođaja samo okviran datum — vrlo je moguće da se porodite 14 dana pre ili posle termina. Štaviše, samo oko 5% beba se rodi na tačan datum.
 
Ukoliko se trudnoća oduži, Vaš ginekolog Vam može predložiti indukciju. Neke žene su za indukciju, dok druge gledaju da je izbegnu ako mogu. Pobrinite se da jasno stavite do znanja Vašem lekaru šta želite; ne bi bilo loše da to i napišete u Vaš plan porođaja. Ukoliko je prošlo 40 nedelja, Vaš lekar će to znati i odrediće datum indukcije — obično je to pre 42. nedelje — koja će biti otkazana ako Vaša beba stigne pre.

Porođaj i rođenje

Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati