Natural-delivery-or-ceasarian-section

Koje vrste porođaja postoje

​Izbor vezan za porođaj
Kada uđete u treći trimestar trudnoće, moraćete da razgovarate sa Vašim lekarom o tome da li je najbolje da se porodite prirodnim putem ili carskim rezom. Čak i ako se odlučite za prirodni porođaj, ponekad je, zbog zdravstvenih razloga, neophodan carski rez. Mi Vam pružamo informacije o oba načina porođaja.

Prirodni porođaj ili porođaj carskim rezom
Ukoliko imate zdravu trudnoću bez komplikacija, Vaš lekar će Vam predložiti da se porodite prirodnim putem, bilo u bolnici, bilo kod kuće uz pomoć babice. Postoji niz prednosti koje nosi vaginalni porođaj, a mi Vam navodimo neke od njih:
• Oporavak je brži, što što će uticati na dojenje i pre ćete imati priliku da se povežete sa Vašom bebom
• Ako odlučite da se porodite prirodno, vaginalnim putem (bez lekova), imaćete više snage da se porodite bez mnogo asistencije i Vaša beba će biti živahnija nakon rođenja
• Veća je verovatnoća da ćete, ako budete imali još dece, i u budućnosti moći da se porodite prirodnim putem
• Porađanje prirodnim putem podiže imuni sistem Vaše bebe
• Manje košta, jer ne morate da plaćate troškove hirurga i anesteziologa
I pored Vaših najboljih namera, nekada vaginalni porođaj nije moguć zbog zdravstvenog stanja ili majke ili bebe, pa je važno da budete fleksibilni i da imate rezervni plan porođaja. Najvažnije i za Vas i za Vašu bebu jeste da imate zdrav porođaj.
 
Kako izgleda porođaj carskim rezom?
Kod carskog reza, bebu vade kroz rez koji su napravili na dnu Vašeg stomaka. Obično se porodiljama da anestetik od kojeg utrnu od struka naniže, koji se zove epidural. Na ovaj način možete da ostanete budni tokom porođaja, tako da odmah možete da se upoznate sa Vašom bebom. Rez se pravi u predelu Vaše materice, kako bi lekar mogao da izvuče Vašu bebu. Iako cela procedura traje 45 minuta, porođaj traje svega 5 minuta.
 
Oporavak od carskog reza
Ukoliko ste se porodili carskim rezom, verovatno ćete ostati u bolnici oko nedelju dana posle operacije. Ovo je neophodno kako bi lekari bili sigurni da rana dobro zarasta i da nema komplikacija. Ukoliko budete osećali bol, daće Vam analgetike i podsticaće Vas da što pre ustanete iz kreveta i da se malo prošetate. Time ćete poboljšati cirkulacija, tako pomažući Vašem telu da se brže oporavi. Nakon nekoliko dana će Vam izvaditi konce. Iako ćete imati ožiljak od carskog reza u predelu bikini linije, on će vremenom postati manje primetan.

Porođaj i rođenje

Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati