Sleep-during-pregnancy

Spavanje tokom trudnoće

​Problemi sa spavanjem tokom trudnoće
Treći trimestar može da predstavlja težakl period u pogledu umora i spavanja. Nije neuobičajeno da se buduće majke bude po više puta tokom noći, ne samo zato što moraju da mokre često. Često osećaju bolove koji ih bude. S obzirom na stomak koji konstantno raste i predstavlja opterećenje, mnoge trudnice imaju bolove u leđima. Vaši ligamenti se opuštaju, pripremajući se za porođaj, što može izazvati osećaj nelagodnosti, pogotovo u predelu karlice.
 
Može se desiti i da počnete da hrčete, jer su Vaši disajni putevi natečeni i čine disanje težim. Ukoliko primetite da zbog hrkanja veoma teško dišete, obratite se Vašem lekaru za pomoć. Takođe se može desiti da Vas probude grčevi u nogama ili nevoljni pokreti poznati kao Sindrom nemirnih nogu. Smatra se da jedan od uzroka može biti dizbalans mikronutrijenata, a pokreti uglavnom nestaju nakon porođaja.
 
Manjak sna može uticati na to da budete podložniji prehladama, bolestima i depresiji. Stoga pročitajte u nastavku o načinima da pobedite nesanicu u trudnoći.
 
Načini spavanja u trudnoći
Ne postoje metode koje će Vam 100% garantovati da ćete dobro spavati tokom cele noći, čak i kada niste trudni! Međutim, postoje provereni načini koji su pomogli mnogim ženama. U nastavku pročitajte savete koji Vam mogu pomoći da bolje spavate noću:
• Spavajte na levoj strani. U ovom položaju je protok krvi ka bebi, materici i bubrezima najbolji. Izbegavajte duže ležanje na leđima.
• Koristite jastuke za trudnice koji će Vam pridržavati noge i leđa.
• Ukoliko imate grčeve u nogama, izbegavajte gazirane napitke.
• Ukoliko ne možete da spavate, nemojte ležati u krevetu i insistirati na spavanju. Ustanite i uzmite da čitate neku knjigu, vodite dnevnik ili spremite toplu kupku.
• Ukoliko Vas uhvati grč u nozi, ispravite je i pomerite stopalo tako da prsti budu ka gore.
• Održavajte rutinu spavanja. Na ovaj način ćete navići organizam na redovno spavanje i buđenje. Moguće je da će Vam u trudnoći biti potrebno više spavanja od uobičajenih 7-9 sati.
• Potrudite se da smanjite unos kofeina. Previše kofeina negativno utiče na spavanje, pa je najbolje da kofein unosite rano ujutru, a najkasnije u ranim popodnevnim časovima. Izbegavajte obilne obroke ili puno tečnosti pred spavanje. Neke trudnice veoma malo pojedu za večeru, kako bi sprečile osećaj nelagodnosti tokom spavanja.
• Izbegavajte da radite energične vežbe pred spavanje. Prepustite se nečemu opuštajućem kao što je topla kupka ili čaj.
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati