Trimester-3

Kalendar trudnoće trećeg trimestra

Kalendar trudnoće
 
26. nedelja trudnoće
Ukoliko očekujete dečaka, njegovi testisi počinju da se spuštaju u skrotum. Takođe, u ovoj nedelji Vaša beba će kroz placentu početi da prima zaštitna antitela.
 
27. nedelja trudnoće
Beba redovno spava i budi se i mozak joj aktivno radi. Moguće je da ćete s vremena na vreme osetiti štucanje Vaše bebe. Iako su još uvek nerazvijena, pluća Vaše bebe su se dovoljno razvila da mogu da rade, ukoliko je to neophodno.
 
28. nedelja trudnoće
Iz njenih kapaka su izrasle trepavice. Može da trepće i da vidi. Dobija još sala kako bi se pripremila za spoljašnji svet.
 
29. nedelja trudnoće
Pluća i mišići Vaše bebe nastavljaju da se razvijaju, a njeni organi su skoro potpuno formirani.
 
30. nedelja trudnoće
Kako Vaša materica bude postajala sve tešnja za Vašu bebu koja stalno raste, količina plodove vode koja je okružuje smanjivaće se iz nedelje u nedelju.
 
31. nedelja trudnoće
Vaša beba sada može da okreće glavu levo-desno. U ovoj nedelji trudnoće Vaša beba takođe može biti veoma aktivna i može da pomera glavu gore-dole.
 
32. nedelja trudnoće
Vaša beba sada ima potpuno formirane nokte na rukama i nogama i ima kosu. Koža Vaše bebe postaje glatka i ona dobija još sala.
 
33. nedelja trudnoće
Koža Vaše bebe postaje deblja i njen imuni sistem postaje jači svakog dana. Njene kosti takođe postaju čvršće.
 
34. nedelja trudnoće
Nervni sistem i pluća Vaše bebe sazrevaju i njena koža postaje glatkija, a telo dobija slojeve sala koji će joj, kada bude bila van materice, pomoći oko regulacije telesne temperature.
 
35. nedelja trudnoće
Vaša beba više nema mnogo mesta za pomeranje, pa često osećate njeno udaranje i istezanje. Njeni bubrezi su se razvili u potpunosti i njena jetra već može da obrađuje neke otpadne materije. Moguće je da je glava Vaše bebe počela da se spušta u Vašu karlicu i tako se priprema za rođenje.
 
36. nedelja trudnoće
Telo Vaše bebe je prekriveno belom masnom supstancom (vernix caseosa) koja štiti bebinu kožu dok je u stomaku. U crevima se formira mekonijum koji nastaje od tečnosti koju je beba gutala i od koje će se formirati prva stolica.
 
37. nedelja trudnoće
Sada se smatra da je Vaša beba dostigla pun termin, tako da ukoliko bi se sada rodila, bila bi sposobna da se relativno lako prilagodi na spoljašnji svet. Vaša beba sada najverovatnije ima puno kose na glavi, iako je moguće da boja kose nije ista kao Vaša ili kao kosa Vašeg partnera.
 
38. nedelja trudnoće
Vaša potpuno razvijena beba sada može veoma dobro da čuje, pa bi bilo lepo da joj svakodnevno pričate. Vašoj bebi se veoma dopada zvuk Vašeg glasa i on je jedna od glavnih stvari koja će joj biti poznata i koja će joj pružati osećaj ugodnosti kada bude bila van materice.
 
39. nedelja trudnoće
Vaša beba gubi gornji sloj kože kako bi se otkrili novi slojevi ispod njega i neprekidno dobija još sala kako bi se pripremila za dolazak u spoljašnji svet.
 
40. nedelja trudnoće
Beba je spremna da izađe i na rođenju je u proseku teška 3,4 kg. Beba može da bude manje ili više dugačka, ali je potpuno oformljena i spremna za dobrodošlicu u novi svet.
 
Saznajte više o porođaju i rođenju.
​​
Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati