Vitamins-and-supplements

Vitamini u trudnoći

Pojedinačno uzimanje vitamina u trudnoći
Ukoliko pojedinačno uzimate vitamine, od najvećeg značaja su sledeći vitamini:
Folna kiselina za prevenciju defekata nervne cevi, kao što je spina bifida. Preporučljivo je da dnevno uzimate 400 mcg od dana začeća do 12. nedelje trudnoće.
• Vitamin D je neophodan za rast kostiju, a preporučljiva dnevna doza ovog suplementa iznosi10 mcg tokom cele trudnoće i perioda dojenja.
Ako ste izabrali kombinaciju prenatalnih vitamina pre trudnoće
Postoje prenatalni suplementi koji su dostupni na tržištu i koji su napravljeni za žene koje žele da ostanu u drugom stanju, kao i za žene koje su već trudne. Važno je da odaberete onaj suplement koji je napravljen specijalno za trudnice ili žene koje žele da začnu, kako biste imali pravu ravnotežu preporučenih hranljivih sastojaka, a da pri tom isključite one koji mogu nauditi Vama i Vašoj bebi. Običan multivitamin može sadržati visok nivo vitamina koje bi trebalo da izbegavate (kao što je, na primer, vitamin A).
 
Dodatni vitamini koje treba da uzimate
Kao dodatak folnoj kiselini i vitaminu D, suplementi za trudnice uglavnom sadrže vitamine C, E, neke vitamine B (kao što su B6 i B12), kao i cink, gvožđe, kalcijum, jod i selenijum. Ukoliko niste sigurni u to koje suplemente treba da uzimate, pre nego što počnete da ih uzimate, porazgovarajte sa Vašim lekarom. Pa tako, ukoliko ste vegetarijanac ili vegan, moguće je da ćete morati da uzimate vitamin B12, ali svakako bi o tome prvo trebalo da popričate sa Vašim lekarom.

Vitamini i suplementi

Korišćenjem sajta Aptaclub prihvatate korišćenje kolačića. Više informacija se nalazi u izjavi o privatnosti. Prihvati